ads

ADALET İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON,ADALET İLE İLGİLİ DENEME,ADALET İLE İLGİLİ YAZI, ADALET İLE İLGİLİ, ADALET, ÖZGÜN YAZILAR, ADALET İLE İLGİLİ SÖZLER AYETLER HADİSLER,

VİCDAN TARAZİSİ ADALET
Hayatımızın, sosyal yaşantımızın, devlet egemenliğinin işleyişinin yegâne unsuru adalettir.  eşitliği prensip haline getirerek hareket etmesi.
Sosyal yaşamı, devlet unsurlarının işleyişini, kişiler arası sevgi ve saygı duygusunu oluşturan ve besleyen ögelerin başında adalet gelir. Adalet olmadan ne bireyler arası ilişki ne de devlet birey ilişkisi düzenli şekilde oluşmaz ve işlemez. 10edebiyat.net Çünkü adalet bireylerin vicdanının en gür sesidir. Bu ses  toplum ve birey ilişkisini düzenlemek için susmadan sonsuza dek duyulmalı. Sadece kişinin kendisi için değil etrafındaki tüm varlıklar için adaleti vicdanının gür sesi ile istemeli ve bu istek doğrultusunda tüm çabasını göstermelidir.
Biz insanlar olarak adaleti bizi yaratan yüce Rabb’den öğreniriz. Bu yüce Rabb ‘in güzel adlarından biri de  ‘ADLdir. Adaletli olan adaleti en güzel olan Rabb’dir. Tüm İslam aleminde adaletin en büyük timsali Hz.Ömer’dir. Bu yüce ruhlu halife adaletin en büyük temelinin mülk olduğunu ifade eder. Mülk devlet elinde veya birey elinde olsun şartlar 10edebiyat.net gereği eşit şekilde paylaştırılmalıdır. Bu paylaşımın kişileri mutlu ve huzurlu etmesi halinde de kişilerin birbirine ve devletine olan bağı artacaktır. Örneğin bunu kendi devletiniz için düşünün. Çalışıp çabalayan maden altında terini ekmeğine katan emek işçilerinin aldığı maaşı düşünün. Bunun yanında yabancı ülkelerden gelenlerin rahat ve huzurunu, alım gücünü düşünün. Eğer adalet var diyorsanız mutlu bir bireyseniz. Yok diyor iseniz ülkenizde adalet yok demektir. İşte burada da şu an sizde olduğu gibi adaletsiz kalan tüm bireyler üzgün ve mutsuzdur. Bu yüzden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de ‘Adalet mülkün temelidir.’der.
Adaletin koruyucusu bir birey olmalı ve adaleti savunacak bireyleri seçmeli onların yönetici olmalarını sağlamalıyız. Eğer adaleti savunanlar yönetici ise onların arkasında durmalı ve korumalıyız. Tüm çağlarda olduğu gibi modern çağda da hak ve adaletin sağlayıcısı mahkemelerin ise tek desturunun kişilerin eşitliği doğrultusunda hak dağıtımını sağlamak olmalı. 10edebiyat.net Yazımızı şu güzel sözle bitirelim ‘adalet sağlayıcıları asıl terazileri vicdanına kurmalıdır.’

Mustafa ŞAHİN 




Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS