ads

Hacı Bektaş Veli’nin aşağıdaki resimde böyle tasvir edilmesini tasavvuf düşüncesinden yola çıkarak yorumlayınız.
Değerli onedebiyat takipçileri bugün yine sizlerden gelen bir sorunun cevabını daha vermek için bir yazı hazırladık. Bu yazımız yorum kısmına yazılan bir sorunun cevabı şeklinde hazırlanmıştır. Bu soru 10.Sınıf Türk dili ve edebiyatı kitabında yer almaktadır.

İŞTE SORUMUZ :
Hacı Bektaş Veli’nin aşağıdaki resimde böyle tasvir edilmesini tasavvuf düşüncesinden yola çıkarak yorumlayınız. RESİM SAYFANIN ALT KISMINDA VERİLMİŞTİR.

Öne H.Bektaşı Veli kimdir ? bu soruya kısa bir cevap verelim.  H.Bektaşı Veli Ahmet Yesevi felsefesi ile yetişmiş sonra Anadolu'ya gelmiş ve Anadolu'nun İslamlaşmasında ve muassırlaşmasında bir devlet adamı kadar rol almıştır. Anadolu kültüründe Tekke edebiyatının kurucularındandır. Alevi-Bektaşi geleneğinin lideridir. Düşünceleri ile Tasavvuf felsefesini topluma yaymış ve tüm insanları kucaklamıştır.
      Gelelim resme ve sorulan soruya.. Dikkat çeken en önemli unsur bir geyik ile aslanın kucağında uysal şekilde durması ve sevgi dolu gözlerle bakmasıdır. Dış dünyada bu iki canlıdan aslan geyiği yer ve merhamet etmez.. Tasvirde şu dile getirilmiş.  H.Bektaşı Veli tasavvuf felsefesinin "Yaradılanı sev Yaradan'dan ötürü" anlayışı ile çevresine sevgi yaymaktadır. Aynı zaman da öğretileri ile insanlara güzellikleri, ahlaki değerleri merhameti öğretmektedir. O birleştiren ve gönüllere girip sevgiyi aşılayan biri olarak resmedilmiştir. Farklı kültürden, soydan,dinden, felsefeden kişileri merhameti ve öğretileri ile bir arada tutmuştur.. Resim bunu özetlemektedir.

 İyi çalışmalar..  



Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS