ads

Türk edebiyatında ilk roman örneklerinin 19. yüzyılda ortaya çıkmasının nedenleri
İlk roman örnekleri dünya edebiyatında 16. yüzyılda ortaya çıkmışken Türk edebiyatında ilk roman
örneklerinin 19. yüzyılda ortaya çıkmasının nedenleri

Değerli onedebiyat.net takipçileri ..
Sizler için özgün ve kaliteli yazılar yazarak sorularınızı cevaplamaya devam ediyoruz..
iyi çalışmalar...

İlk roman örnekleri dünya edebiyatında 16. yüzyılda ortaya çıkmışken Türk edebiyatında ilk roman örneklerinin 19. yüzyılda ortaya çıkmasının nedenleri

Türk edebiyatında roman türü çok geç başlamıştır. Çünkü edebiyatımız 13 ile 19. yy'ler arası Arap ve Fars edebiyatının etkisi altındadır. Bu edebiyatın adı bildiğiniz üzere Divan edebiyatıdır.. Bu Divan edebiyatı döneminde şiire şiirselliğe önem verilmiştir. Divan edebiyatı için çoğu edebiyatçı bir şiir edebiyatı der.. 
Dolayısı ile Divan edebiyatında olay ağırlıklı edebi metinler fazla yazılmamıştır..Bu türün yerine olayı anlatan şiirler yazılmıştır. MESNEVİLER..Roman türünün Divan edebiyatındaki karşılığı Mesnevidir.

19.yy'ye kadar Divan edebiyatı anlayışı hakimdir. Bu dönemde Namık KEMAL, Ziya PAŞA ve ŞİNASİ önderliğinde edebiyatımız yüzünü Batı'ya döner.. Bu dönemden itibaren de batı etkisinde gelişmeye ve değişmeye başlamıştır..Böylece Batı edebiyatı türleri takip edilmiş ve bu türlerde ilk eserler verilmiştir.. Roman da bu türlerden biridir. Başta taklitlerle edebiyatımıza giren batılı türler sonraları edebiyatımızda özgün örneklerle karşımıza çıkar..
 Roman türü açısından önemli ilkler
İlk roman : bir çeviridir. Yusuf Kamil Paşa , Fenelon'dan Telemak adlı eseri çevirir.
İlk Yerli roman: Şemsettin Sami'nin kaleme aldığı Taşşuk-ı Talat ve Fitnat 
İlk Edebi roman: Namık Kemal : İNTİBAh..

KISACA
Edebiyatımız 19.yy'ye kadar Arap ve Fars edebiyatı etkisindedir. !9. yy'de Batı etkisi görülmeye başlanır. Böylece Batı Edebiyatının bir edebi türü olan roman da doğal olarak 19.yy'de görülmeye başlar..





Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS