ads


ORTA OYUNU Olay örgüsü,Kişiler,Dil ve Anlatı,Özellikleri
ORTA OYUNU, ORTA OYUNU Olay örgüsü,ORTA OYUNU Kişiler,ORTA OYUNU Dil ve Anlatı,ORTA OYUNU Özellikleri, ORTA OYUNU HAKKINDA BİLGİ,

onedebiyat.net'in değerli öğretmen-öğrenci-eğitim sever takipçileri.

Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de yks notları, kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ve yazılı soruları ile yine yanınızdayız..

derskonum.com olarak buu sayfamızda ORTA OYUNU Olay örgüsü, Kişiler, Dil ve Anlatı, Özellikleri üzerine bir paylaşım yapıyoruz .

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 


destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız


İyi çalışmalar..


ORTA OYUNU Olay örgüsü, Kişiler, Dil ve Anlatı, Özellikleri


ORTA OYUNU Olay örgüsü


ORTA OYUNU DİL VE ANLATIMI

Yalın sade halk dili kullanılır. .Tipler ve karakterler kendi adı ve yöresinin özelliklerine uygu konuşur.
Örneğin Rumelili , Külhanbeyi o yörenin ve karakterin özelliklerine uygun konuşurlar.

ORTA OYUNU KİŞİLER

Ortaoyunu kişileri kalıplaşmış tiplerden oluşur. Bunlar konuşma, davranış ve giysileriyle hemen tanınırlar. Oyun alanına girmeden çalmaya başlayan müzik de tanınmalarına yardımcı olur.

Her tip bağlı olduğu kesimin ya da toplumun bütün karakteristik özelliklerini yansıtır. Genelleştirilmiş kişilerdir.

Pişekar : Karagöz oyunundaki Hacivat'ın karşılığıdır. Oyun başıdır. Oyunu başlatır, gelişmesini sağlar ve bitirir. Elindeki şakşakla hem oyuncu hem yönetmen hem de yazar gibi davranır.
Oyunda zeki,çalışkan,bilgili ve mantıklı çözümler üreten aydın bir tiptir.

Kavuklu : Karagöz oyunundaki karşılığı Karagöz'dür. Ortaoyununun baş güldürücüsüdür. Pişekar'la birlikte oyunu yürüten ikinci oyuncudur. Bütün oyuncular oyun alanına girip çıksalar da Kavuklu hep sahnededir. Kavuklu her karmaşık olayın içinde vardır. Bildiğini bilmemeyi, gördüğünü görmemeyi oynar. Herkesi uğraştırıp ilgilerini çekip oyunun gelişmesini sağlar.

Çelebi /Külhanbeyi: Mal mülk sahibi, mirasyedi, zampara bir kişiyi temsil eder.


Zenne :
Sevgili, eş, hayat kadını gibi rolleri oynayan erkek oyunculardır. Kavuklu'nun veya Pişekar'ın karısı, kızı, tanıdığırollerinde oynadıklarıgibi oyunun diğer kişileriyle de ya sevda ya da alacak verecek ilişkileri vardır.


Cüce veya Kambur : Oyunun başında Kavuklu ile birlikte meydana çıkar. Onun ardından yürüyen "Kavuklu arkası" diye de adlandırılan bedensel veya zihinsel engelli kişidir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS