ads

Divan edebiyatına yüksek zümre edebiyatı,saray edebiyatı,klasik edebiyat denmesinin nedenleri?

Divan edebiyatına yüksek zümre edebiyatı,saray edebiyatı,klasik edebiyat denmesinin nedenleri?
onedebiyat.net 'in değerli öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile sizlerin yanınızdayız..

Bu sayfamızda …Divan edebiyatına yüksek zümre edebiyatı,saray edebiyatı,klasik edebiyat denmesinin nedenleri?… Sorusuna cevap olarak bir yazı yazacağız.

Sizde eğer aklınıza takılan-cevabını bulamadığın-merak ettiğiniz bir soru varsa mail adresinden veya sayfa altındaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..
onedebiyet = on numara edebiyat


13-19 yüzyıllar arasını kapsayan bir dönem olan ve belirli ilkeler çevresinde gelişen divan edebiyatı;  şairlerin, şiirlerini “Divan” denilen yazma kitaplarda toplamalarından dolayı daha çok “Divan Edebiyatı” adıyla ifade edilmektedir Bu dönem; “Klasik Türk Edebiyatı”, “Yüksek Zümre Edebiyatı”, “Saray  Edebiyatı” adları ile de anılır.   Bu adlandırmaların açıklaması şöyledir:

Yüksek Zümre Edebiyatı: Zümre kelime anlamı olarak "topluluk, takım, grup, camia" anlamlarına gelir. Divan edebiyatının  Arap ve İran edebiyatlarının etkisiyle, medrese eğitimlerinden  geçmiş seçkinlerin oluşturduğu edebiyat olduğu için bu edebiyat döneminin  yüksek zümre edebiyatı olduğu görüşünü savunanlar vardır. 

Saray Edebiyatı:  Saray edebiyatı saray ve çevresine hitap eden edebiyatttır. Divan edebiyatının   saray, konak ve medrese gibi devrin yönetim ve öğretim çevre­leri ile bunlara yakın olan kesimler içinde varlık göstermesinden dolayı saray edebiyatı denilmiştir.

Klasik Edebiyat: Klâsik sözcüğünü TDK  şöyle tanımlıyor: Üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen eser, alışılmış, sanatta kuralcı, kökleşik... Klasik edebiyat; konu, tema ve tür olarak sınırları önceden belirlenmiş, öz ve biçim bakımından belli kurallara bağlı bir edebiyattır. Kaynak:edebiyatfatihi

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS