ads

Türk sinemasında köyden kente konu göçü edinen filmler nelerdir
Türk sinemasında köyden kente konu göçü edinen filmler nelerdir, Türk sinemasında köyden kente konu göçü edinen filmler, ÖZGÜN YAZILAR, 


değerli onedebiyat.net takipçileri

Sizler için bu yazımızda Türk sinemasında köyden kente konu göçü edinen filmler nelerdir ? sorusuna cevap vereceğiz. Filmleri kısa cümlelerle anlattık yazı sonuna bonus örnekler ekledik..
İyi Çalışmalar
kaynak:http://bmshaber.com


İLK GÖÇ FİLMİ ‘GURBET KUŞLARI’KAHRAMANMARAŞ’tan İstanbul’a daha iyi bir yaşam sürebilmek için gelen bir ailenin verdiği yaşam mücadelesini anlatan Halit Refiğ’in 1963 yapımı Cüneyt Arkın, Filiz Akın ve Tanju Gürsu’nun başrollerini paylaştığı ‘Gurbet Kuşları’, Türk sinemasında göç olgusunu bir sorunsal olarak ele alan filmlerin ilki oldu.


Almanya Acı Vatan (1979)

Almanya’nın Doğu ve Batı olarak ikiye bölünmüş olduğu zamanlarda Şerif Gören tarafından Berlin’de çekilmiş olan film, Türkiye’den göç etmiş işçilerin Almanya’daki yaşamlarını yeni evli bir çiftin hikâyesi üzerinden konu etmektedir

Otobüs (1974)

Tunç Okan tarafından çekilen ve uzun yıllar Türkiye’de gösterimi yasak olan film, para kazanmak amacıyla hurda bir otobüsle İsveç’e gitmeye razı gelen, köylerinden başka bir şehir görmemiş 9 insanın, Stockholm’e vardıktan sonra başlarından geçenleri (şaşkınlığı, çaresizliği, imkânsızlığı, korkuyu) Doğu-Batı ekseninde anlatmaktadır.

Gelin (1973), , 

Sinema tarihimizin ilk üçlemesi olarak bilinen, 1973-1974 yıllarında Ömer Lütfi Akad tarafından çekilmiş olan bu üç film, kırdan kente göç ile birlikte ortaya çıkan ekonomik, toplumsal ve kültürel problemler, kent(li)leşme, istihdam, yoksulluk, işçileşme gibi konuları işlemektedir.
Düğün (1973)
Düğün, Urfa’dan İstanbul’a göç eden bir ailenin büyükşehirde hayata tutunma mücadelesini konu etmektedir. Filmde, göç ve başlık parası konuları ağır olarak işlenmiştir.
Diyet (1974)
Diyet, Kırdan kente göç olgusu, gecekondu mahallesine yerleşme, kentli yaşama adaptasyon hali ve nihayetinde işçileşme sürecinin tamamlanmasını konu etmektedir. İş kazaları, sendikalaşma mücadeleleri, işçilerin kendi aralarındaki sınıfsal bilinçlenmeye dair iletişimleri ve çatışmaları filmde sıkça işlenmiştir.

Gurbetçi Şaban (1985)

Kartal Tibet’in yönetmenliğini yaptığı film, Almanya’ya iş bulmak için giden ve çalışma izni olmayan Türkleri sağlıksız ortamlarda çalıştıran gaddar bir Alman patronun eline düşen Şaban’ın (Kemal Sunal) Almanya’da tutunma hikâyesini işçilikten zengin bir hayata doğru yükselmesi ile işlemiştir. Gurbetçi Şaban‘da göç olgusunun toplumsal yansımaları eleştirel bir şekilde konu edilmiştir.

Banker Bilo (1980)

Yeşilçam sinemasının klasiklerinden olan ve Ertem Eğilmez tarafından çekilen filmde, Almanya’ya gitme ümidiyle yola çıkan ve Maho (Şener Şen) tarafından dolandırılan Bilo’nun (İlyas Salman) İstanbul’da tutunma, yükselme ve intikam alma hikâyesi anlatılmaktadır. Banker Bilo, bir dönemin en büyük göç hareketi olan Almanya’ya göçü trajikomik bir şekilde işlemektedir.

 Polizei (1988)

Şerif Gören’in yönetmenliğini yaptığı Polizei, çocukken Berlin’e yerleşmiş ve temizlik işçisi olarak çalışan Ali Ekber’in (Kemal Sunal) kafede çalışan bir Alman kızına (Babett Jutte) âşık olmasıyla değişen hayatını ele almaktadır. Film, Türk gurbetçilerinin Almanya ya da herhangi bir yabancı ülkede karşılaştıkları kimlik karmaşışını, Alman disiplini üzerine bir taşlama ile işlemektedir.

Bitmeyen Yol (1965)

İşsizliğin kol gezdiği ve göçün yolları tıkadığı 1960’ların Türkiye’sinde geçen filmde, ailelerini geride bırakarak köyden şehre göç edenlerin yaşadıkları, işçilerin sefaleti, emek sömürüsü, çaresizliği sömüren insan tacirleri çarpıcı manzaralarla işlenmektedir.

Kara Kafa (1979)

Korhan Yurtsever’in yönetmenliğini yaptığı film, Almanya’daki bir işçi ailenin yaşam mücadelesini konu alır. Cafer (Savaş Yurttaş), önce kendisi gidip para biriktirdiği Almanya’ya karısı Hacer (Betül Aşçıoğlu) ve çocuklarını da götürür

Metrekare Almanya (1986)

Tevfik Başer tarafından çekilen film, başlık parası karşılığında, kendisinin fikri sorulmadan Dursun’la (Yaman Okay) evlendirilmiş olan Turna’nın (Özay Fecht) Almanya’da hayatının kalanını geçirmek üzere geldiği 40 metrekare evdeki yaşam mücadelesini işlemektedir.

Bunların dışında örnek bazı filmler

Gül Hasan (1979), 
Cumartesi Cumartesi (1985), 
Sarı Mercedes (1992), 
Sahte Cennete Veda (1988), 
Bitmeyen Yol (1965)
 Bir Avuç Cennet
Bir Küçük Bulut (1990) 
Güneşi Gördüm 
Berlin (1993), 
Baba (1971)





Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS