ads

Toplumumuzda mâniler genellikle hangi ortamlarda hangi amaçla söylenir?
Toplumumuzda mâniler genellikle hangi ortamlarda, hangi amaçla söylenir? Sözlü olarak ifade ediniz.

onedebiyat.net 'in değerli öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile sizlerin yanınızdayız..

Bu sayfamızda …Toplumumuzda mâniler genellikle hangi ortamlarda hangi amaçla söylenir? ?  Sorusuna cevap olarak bir yazı yazacağız.

Sizde eğer aklınıza takılan-cevabını bulamadığın-merak ettiğiniz bir soru varsa mail adresinden veya sayfa altındaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..
onedebiyet = on numara edebiyat



MÂNİ SÖYLEME GELENEĞİ


Mâni daha çok iş yaparken, tarlada, imecede ve kına gecesi, gelin hamamı gibi törensel ortamlarda söylenir. Gelin-kaynananın, kadın-erkeğin atışma esnasında söyledikleri iletişim unsuru mâniler ile Ramazan mânileri, mantıfar mânileri ve yüzük oyunu gibi belirli oyunlarda söylenen mâniler de vardır. Konuları da söyleniş sebebine bağlı olarak değişir.

Kına gecelerinde söylenen mânilerde gelin başta olmak üzere, gelinin anası, kaynanası, görümcesi gibi bazı kişiler mâniye konu edilir ve kına yakılırken söylenen mânilerle gelin ağlatılır.

Kış gecelerinin vazgeçilmezlerinden olan yüzük oyununda taraflar birbirlerini mânilerle kızdırmaya çalışır. Hece ve mısra sayılarında tutarsızlık bulunan bu mâniler, yüzüğün gizlenip rakip takıma oyun tepsisinin sunulması esnasında tahminler yapılırken söylenir.

Mâniler kimi eğlence ortamlarında def eşliğinde söylenir. Güzel def çalan biri eline defini alır, bir taraftan çalıp diğer taraftan mâni söyleyerek kendisine eşlik edecek kişiyi arar, bazen mâni söyleyecek kişiler istekli olmayabilirler, bu durumda o kişileri teşvik etmek ve sonunda mâni söyletmek için ardı ardına mâniler sıralar. 




Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS