ads

     TRAFİKLE İLGİLİ KOMPOZİSYON,TRAFİKLE İLGİLİ GÜZEL BİR YAZI, TRAFİKLE İLGİLİ YAZILAR, TRAFİK KONUSUNDA KOMPOZİSYON, TRAFİK KURALLARI İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON,

                TRAFİKTE SAYGI CANDIR, NİMETTİR
      Toplum olarak öyle bir öfke ve şiddet psikolojisi yaşıyoruz ki zaman zaman hayretlere düşmemek imkansız.Akıl, diyalog ve hoşgörünün bittiği yerde şiddet başlıyor çoğu kere.İletişimin azaldığı, saygının dibe vurduğu  yaşamın her alanında türlü türlü felaketler kaçınılmaz oluyor.
     Şiddetin , öfkenin ve saygısızlığın en çok görüldüğü yerlerden biri de trafik ortamı maalesef.Ekranlarda , gazetelerde  rastladığımız  veya bire bir  tanık olduğumuz trafik kazalarının temelinde her şeyden önce bence saygısızlık yatıyor.Çünkü sadece kendini düşünen , kuralları hiçe sayan , nezaketten zerre kadar nasibini almamış bir insan saygısızdır, tahammülsüzdür, hoş görüsüzdür.Ne kendisine öz saygısı vardır ne de başkalarına…  Her şeyi bekleyebilirsiniz saygı körü bu insanlardan...Trafiğe çıkınca bu insanların gözü hiçbir şeyi görmez.Kurallardan, yasaklardan başkalarının hakkından kime ne? ,Öyle ya “yasaklar, kurallar çiğnenmek içindir.” o kişiye göre…Çiğner de çiğner, içindeki trafik canavarı yollarda kendine yeni masum insanları arayıp durur.Kabadırlar ve görgü,saygı,sevgi gibi insanı insan yapan hiçbir sözcük ,  sözlüklerine hiç girmemiştir ezelden beri.Yol verip bir dakika kaybetmektense boş verirler kendi hayatlarını, başka hayatları kaybetmek pahasına…
     Kazaları araçlar değil insanlar yapar.Yasaklar çiğnenmek içindir anlayışındaki bir insan için istediğiniz tedbiri uygulayın boşuna olacaktır bu.Değişime önce insandan başlamalı, bu ilkel kafayı değiştirmeli önce …Bence ehliyet kurslarında insanlara önce saygı dersi verilmeli…Bu iyice özümsendikten sonra diğer derslere geçilmeli.
    Anlayamadığım şu, trafik kuralları insanların kötülüğü için değil onları korumak adına var olan kanunlardır, niçin bunlara uymak yerine ısrarla ve inatla çiğnemenin yolları aranır? Peki kanunların var olması tek başına yeterli mi? Bilinçli ve erdemli insanların da olması gerek ki bu kuralların bir kıymeti olsun.
   Geçenlerde hava çok yağışlıydı ve yaya kaldırımından evime doğru yürümekteydim.Yollarda su birikintileri küçük küçük göller meydana getirmişti.Bazı araçlar o kadar hızlı geliyordu ki bütün yağmur sularını üstümüze sıçratmışlardı…İşte su birikintilerini  görüp üstünden  hızla geçerek yayaları sırılsıklam eden o sürücüler tam bir saygısızdır.Eğer azıcık bile  saygısı olsa o hareketi yapmazdı, tersine insanlara su sıçramasın diye hızını düşürürdü.Kendine aynı hareket yapılsa kim bilir  nasıl öfke nöbetlerine tutulurdu? İnsanımız birazcık kendini başkalarının yerine koyabilse tüm sorunlar kendiliğinden halledilecek.Bir de bayan sürücüleri yollarda sıkıştıran trafik teröristleri var ki artık onlara diyecek hiçbir söz bulamıyorum.Nasıl bir psikolojidir bu, nasıl bir vahşiliktir akıl sır erdiremem.
 
      İnsanların trafikte sayglı,hoşgörülü ve  sabırlı olması, büyük kazaları önleyip maddi-manevi değerlerimizi kaybetmememiz demektir. Hem kendine hem de başkalarına saygı duyan, kurallara uyan bir insan korkak değil, aksine kendine aşırı güvenen insanlardan daha cesur ve cesaretlidir. Asıl erdem saygıdır, başkalarının haklarını ,hayatlarını hiçe saymamaktır.
     Kitaplarını çok sevdiğim Prof.Dr.Üstün Dökmen bir  yazısını şöyle bitirir. “Diyorum ki, yerdeki ekmeğe saygılı olma konusunda ülkemde mutabakat var, kimse basamaz, ayağıyla dürtüklemez ;   öper, koyar bir kenara.Ekmek nimettir kabul, peki insan nimet değil mi?”
     Evet insan nimet değil mi?
     

       

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS