ads

DERSTE PARMAK KALDIRMA
DERSTE PARMAK KALDIRAMIYORUM NE YAPMALIYIM, REHBERLİK, DERSTE PARMAK KALDIRAMIYORUM, DERSTE PARMAK KALDIRMAYA UTANIYORUM,

SINIFTA DERSLERDE PARMAK KALDIRMAYA UTANIYUORUM  NE YAPMALIYIM ?
Bugün yine siz değerli ziyaretçilerimiz için güncel ve çok sorulan bir konuyu ele alacağız. Zaman zaman öğrenim hayatımızda hepimizin başına gelen bu durum eğitim hayatını olumsuz etkilemekte ve başarılı olması gerekirken bireylerin başarısızlığa sürüklenmesine sebep olmaktadır. Bu sıkıntılı durum : DERSTE PARMAK KALDIRMAYA UTANMA durumudur. 10edebiyat.net rehberlik servisi olarak bu yazımızda bunun nedenleri ve çözümleri üzerine duracağız. Başka bir konu hakkında yardım isterseniz eğer  bize ulaşmak için yazının alt kısmında yorum bölümüne veya mail adresimize mesaj atmanız yeterlidir.
                Elbette kişiler bazı dönemlerde içerisinde bulunduğu durumdan soyutlanır. Gruba olan aitlik duygusunu kaybeder. Bu durumda insanı yalnızlığa ve utanmaya, sıkılmaya, az konuşmaya, sohbetlere katılmamaya iter.  Bu hayatın her döneminde ve herhangi bir zamanında olabilen durum öğrencilik hayatında da fazlaca görülür. Peki bu durumun nedenleri ve çözümleri nelerdir. 10edebiyat.net olarak sizler için nedenlerini ve çözümlerini yazacağız. Bunu her zaman olduğu gibi yine madde madde ele alalım.

DERSTE PARMAK KALDIRMAYA UTANMANIN NEDENLERİ NELERDİR ?
*Sınıfı sevmeme
*ders öğretmenini sevmeme veya öğretmenin göstereceği tepkiden çekinme
*ders esnasında gülünç duruma düşeceğini düşünme
*konuyu tam olarak bilmeme
*konu ile ilgili bilgilerinin öğretmen bilgisi ile çelişmesi
*arkadaş yani akran baskısı
*psikolojik olarak kendini rahatlatamama
*sosyal becerinin, ilişkinin düşük olması (yani normal durumda bile arkadaşları arasında az konuşma veya çekinme halinin varlığı)
*fiziksel olaylar / en önemlileri terleme –kızarma-sesinin kötü olduğunu düşünme-sınıf tarafından fiziksel olarak beğenilmeme vs.

Bu duruma nasıl çözüm bulabilirim.                           

DERSTE PARMAK KALDIRMAYA UTANIYORUM NE YAPMALIYIM ? NASIL ÇÖZÜM GETİREBİLİRİM ?
*Öncelikle söz hakkı almadan konuyu veya soruyu iyi anladığınızdan emin olun.
*söz hakkı almadan cevabı hızlıca içinizden tekrar edin.
*psikolojinizi rahatlatacak şeyler yapın (jest*mimik hareketleri*su içme*arkadaşından fikir alma*vs)
*kesinlikle söz hakkı alarak cevabınızı verin.
*söylemek istediğinizi sıkılsanız da çekinseniz de sonuna kadar düzgün biçimde açıklayınız.
*İfade ederken hem öğretmenle hem de sınıf arkadaşlarınızla göz göze gelmeye çalışın.
*konuşurken dik ve düzgün durun 10edebiyat.net
*İçinizden geçen cevabın doğruluğunun veya yanlışlığının önemli olmadığını önemli olanın kendinizi ifade edebilmek olduğunu bilin ve bunu bilincinize kabul ettirin. Sonuçta söyledikleriniz yanlış olabilir bu önemli değil size doğruyu öğretecek olan öğretmeninizdir. Ki öğretmeniniz de bunu hoş karşılayacaktır. Siz yeter ki ciddi ve ağır başlı şekilde düşüncelerinizi sulandırmadan ifade edebilin.
*eğer terliyor veya kızarıyor iseniz. (ki bu lise 1.sınıfta benimde başıma çok geldi.) bunun çözümü beş ya da on defa söz almanıza bakar. İlk defa söz alıyorsanız veya ara sıra söz hakkı alıyorsanız bu normal. Bundan kurtulmak tamamen tecrübe ve sık sık söz hakkı alarak kendini iyi şekilde ifade etmekten geçmektedir.
*Eğer fiziksel durumdan dolayı utanıyorsanız şunu düşünün bu durum herkesin başına gelebilir veya bu durumdan daha kötü durumda olanlar vardır. Siz bu halinizle çok şanslı bir insansınız.
*Korkmayın ve cesur olun söz hakkı alarak içinizden geçen cevabı birkaç defa söyleyin gerisi gelecektir.

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. 10edebiyat.net rehberlik öğretmenleri olarak çözüm önerilerimizi yazdık. Sizlerin farklı bir sorunu varsa lütfen yorum kısmına yazınız. Ya da mail adresimize mail atınız.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS