ads

NİÇİN HER MİLLETİN KENDİNE AİT DOĞAL BİR DESTANI YOKTUR.

Dünyada pek çok millet bulunmasına karşın hepsinin kendilerine ait doğal birer destanlarının olmamasının nedeni
değerli onedebiyat.net takipçileri sizler için yeni bir yazıyla karşınızdayız. bu yazımızı yorum kısmından isteyen bir arkadaşımızın ricası üzerine yazıyoruz..
Sizde eğer istediğiniz bir konu olursa veya çözemediğiniz bir soru olursa yorum kısmından özellikle belirtiniz. Ya da mail adresimize yazınız..
İyi çalışmalar..
Gelelim sorumuza ve yazımızın içeriğine .. Bu soru 10.sınıf edebiyat kitabında sorulmuş biz de açıklayalım.

SORU:
Dünyada pek çok millet bulunmasına karşın hepsinin kendilerine ait doğal birer destanlarının olmamasının nedeni sizce ne olabilir?

CEVAP: 
BURADA ÖNCELİKLE DOĞAL DESTANIN NE OLDUĞUNU ÖĞRENMELİYİZ

DOĞAL DESTAN

Doğal Destanlar anonim (yazarı belli olmayan), ilkel dönemde yaşanmış olayları konu alan ve sözlü destan türüdür.  Destan dönemi çok eski dönemlerde mitolojilerin ortaya çıktığı dönemdir. İnsanların evreni, yaradılışlarını, yaşanılan tüm doğa olaylarını sorguladıkları, adlandırmaya çalıştıkları dönemdir.

Doğal Destanların Oluşumu

Doğal bir destan üç aşamada oluşur:
İlk aşamada bir ulusu derinden etkileyen, sarsan gerçek bir tarih olayı art arda gelen kuşakların hayal gücü ile genişler, derinleşir, nice efsanelere bürünür; olay yazılı olmadığı için her isteyen onu dilediği biçimde anlatır.
İkinci aşamada, efsaneleşen bu tarih olayını değişik ozanlar şiir halinde söylerler. Ve topluluğun geneline yayılır.
Son aşamada ise bir büyük destan ozanı çıkar, diğer ozanların söylediklerini derleyip toparlar, soylu bir üslupla destana son şeklini verir.Yazıya aktarır.

SONUÇ OLARAK:Doğal destanların oluşması bundan asırlar önce olmuştur.  Bu dönem edebiyat açısından destan çağı / dönemi olarak adlandırılır.  İnsanlık tarihinin ilk zamanlarında yaşayan yani destan döneminde gerçek anlamda varlığını gösteren ve bu dönemde önemli olaylar yaşayan onedebiyat milletler doğal destana sahip olabilirler. Her milletin doğal destanı yoktur. Çünkü destan döneminde millet olarak tarihte olmayabilirler. Olanlardan bazıları destansı olaylar yaşamamış olabilirler.Dünyada ençok destana sahip milletlerin başında biz Türler geliriz.. Bu da bizim tarihi geçmişimizin derinliği, millet olarak tarihte yaşanılan önemli olaylarda yerimizin olmasından kaynaklanmaktadır..
yazar: onedebiyat.net.




Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS