ads

başarıya ulaşmak için ne yapmamız gerekir,
Herhangi bir konuda başarıya ulaşmak için ne yapmamız gerekir, 


BAŞARILI OLMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

1- Başarılı Olmak İçin Ders Çıkarmayı Bilmek ve Bahane Üretmemek Gerekir:
Başarılı insanların hayatlarını incelediğinizde aynen bunu göreceksiniz: Gerek akademik hayatında, gerek iş hayatında, gerek sosyal yaşamında başarılı olan insanlar, geçmişte yaşadığı olumlu-olumsuz tüm deneyimlerinden ders almış kişilerdir. Yaptığınız işin sonuçları sizi veya birilerini tatmin etmediğinde bahane üretmek yerine, nerede hata yaptığınızı veya neyi eksik yaptığınızı düşünmelisiniz. Bu yaklaşımı bir düşünce tarzı haline getirmek, şüphesiz başarılı olmanın ilk basamağını oluşturmaktadır.
Anlık olarak “hata” gibi görünen neticelerden ders çıkarmayı seçtiğimiz zaman onları birer hata olmaktan çıkarır, tecrübe sınıfına koyarız. Böyle düşündüğümüzde, hayatta başarılı olmamızı sağlayacak tecrübelerimize bir yenisi eklediğimizi çok net görürüz. İşte bu harika!
2- Başarılı Olmak İçin Hedef Belirlemek Şart!
Hedefler, kişinin içsel motivasyonunu artıran ve yapılan işe anlam yükleyen kavramlardır. 7’den 70’e her insan kendine kısa veya uzun vadede hedefler belirleyebilir.
Örnek: İlkokul 1. Sınıfa giden bir öğrencinin hedefi “okumayı biliyor” rozetini almak olabilir. Bu kısa vadeli hedef sayesinde öğrenci ders çalışması gerektiğinde “neden ders çalışıyorum?” sorusuna tatmin edici bir cevap bulmuş olur.
  • Ben neden bu heceleri tekrar tekrar yazmak için uğraşıyorum?
  • -Çünkü “okuma başarısı” rozetini almayı hedefliyorum.
Kendisine verilen metni yardım almadan okumayı başardığı anda yakasına takılacak olan sembolik bir metal parçası dahi bir öğrencinin motivasyonunu artırmak için yeterli olabilir. Bu duyguyu yaşamak isteyen öğrenci de o ödüle sahip olmayı hedef belirler. Derslerde başarılı olmanın yolları sadece motivatörlerle ve hedeflerle alakalı değildir. Bu yazıdaki genel başarı yöntemleri, çocukların okul derslerindeki başarısını da artırabilir fakat biz bu konuyu “Derslerde Başarılı Olmanın Yolları” başlıklı makalemizde ayrıca ele aldık. Dilerseniz, bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.
İnsanların hedefleri yaşlarıyla birlikte büyür ve değişir. Biz yetişkinler de kendimize hedefler belirleyerek bugün yaptığımız işleri daha anlamlı kılarız.
……………………..
...……………………
…………………..

Örnek:
  • Hedefim, kariyerimde x noktaya gelmek çünkü kariyerimde istediğim yere gelirsem ekonomik özgürlüğüme kavuşacağım. Bunun için çalışıyorum.
  • Hedefim, bana verilen işi en iyi şekilde yapmak çünkü kendimi ispatlamak istiyorum. Bunun için çalışıyorum.
  • Kendimi ispatlayacağım çünkü bu şekilde daha fazla iş teklifi alabilirim. Hedefim, gelir potansiyelimi yükseltmek ve bunun için çalışıyorum.
Hedef belirlerken en önemli kural, tarih belirlemektir. Aksi halde, hedefimiz gerçekleşene kadar “hedef” yerine sadece “hayal” olarak kalacaktır. Hedef belirlediğimizde net tarih belirleyemiyorsak bile gerçekleşmesi muhtemel tarih aralığı belirleyebiliriz. Bu şekilde bir planlama sürecine de girmiş oluruz.

3- Başarılı Olmak İçin Etkin Bir Planlama Yapmak
Bunu birçok kez bilinçli veya bilinçsizce yaparız. Her sabah uyandığımızda günümüzü planlarız. Bir okul dönemini veya iş dönemini kafamızda az çok planlarız. Sonra da bu plana uygun bir şekilde yaşamımızı sürdürürüz. İşin püf noktası ise doğru planlama yapabilmektir.
Yazıda cevap vermeye çalıştığımız “başarılı olmak için ne yapmalıyım?” Sorusu bile bir plana ihtiyaç duyulduğunu işaret etmektedir.
Örnek: Çocuğun başarılı olması için ne yapmalı?
Akademik başarı için iyi bir ders çalışma planı oldukça önemlidir. Bu planın içerisinde günün hangi saatlerinde ve haftanın hangi günlerinde, ne şekilde çalışılması gerektiğini önceden belirleyip ekleyebiliriz.

……………………..
...……………………
…………………..

Akademik Başarı Nedir?
Akademik başarı, okul ve eğitim süreçlerinde kişinin kendisinden beklenen performansı sergilemesi veya üzerine çıkmasıdır.
4- Kendini İyi Tanıyan Kişiler Başarılı Olur
Kişinin kendi yeteneklerini keşfetmiş olması neleri çok iyi yapabileceğini gösterir niteliktedir. Bununla birlikte hepimiz, hangi konularda istenilen düzeyde beceri veya deneyime sahip olmadığımızı da çok iyi bilmeliyiz. Neleri yapıp neleri yapamayacağımızı (en azından şimdilik) biliyor olmak, bize hem zaman kazandırır hem de doğru tercihler yaparak başarılı olmamızı sağlar.
Örneğin, sesimiz iyi değilken şarkıcı olmayı zorlamak kendi adımıza hüsranla sonuçlanabilir ki bu da “başarısız oldum” dememize sebep olur. Aslında ortada bir başarısızlık yoktur. Tercih hatası vardır. Aynı şekilde, resim çizme yeteneğimiz var ve güzel sanatlar bölümünde okumayı tercih etmişsek akademik olarak başarılı olmamız tesadüf olmayacaktır.
Kendini gerçekten doğru eleştirebilen, iyi tanıyan kişiler başkalarının olumsuz düşüncelerinden etkilenmez ve başkalarını kopyalamaya çalışmazlar. Bakın, bu kısma dikkat edin. Başarılı insanları örnek almak doğru; başarılı insanları kopyalamak ise doğru değildir!
5- Başarılı Olmak İçin Çalışmak, Harekete Geçmek Gerekir
Bazı işlerde, daha az çaba sarf ettiği halde sizden daha başarılı olan insanlar olabilir. Bu durum, asla o insandan daha başarılı olamayacağınızı göstermez. Bahsi geçen iş konusunda sizden daha tecrübeli veya zihinsel becerilerini o yönde daha fazla geliştirmiş biri de olabilir. Bu durumda yapmanız gereken, biraz daha fazla çalışmaktır. Hepsi bu!
UNUTMAYIN: Başarı, en kısa yoldan neticeye ulaşmak değildir. Başarı, en iyi neticeye ulaşmaktır.
Planladıklarınız için daima aksiyon alın, harekete geçin. En mükemmel planı oluşturana kadar beklemek aslında başarıyı ertelemekten daha fazlası değildir. Belki bir sayfa yazı ile veya küçük bir iş ile planlarınızı uygulamaya bir yerlerden başlayın. Sürece dahil olduğunuzda aslında başarabiliyor olduğunuzu da göreceksiniz.
Çocuğunuzun zeka potansiyelini keşfedip, zihinsel becerilerini geliştirmesini sağlayan MentalUP Eğitsel Oyunlar’ ı kullanın.Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri ve alanında uzman pedagogların geliştirdiği MentalUP, çocuklara günlük çalışma planı olarak 10 adet beyin egzersizi sunar. Bu egzersizlerin tamamı zeka oyunu şeklinde tasarlanmıştır. Bu sayede çocukların keyifle vakit geçirmesini ve uygulamayı kullanırken istikrarlı olmalarını sağlamaktadır.
MentalUP kullanan çocuklar sözel, sayısal, görsel zeka oyunları ile zihinsel becerilerini geliştirirken dikkat, hafıza oyunlarıyla da olası öğrenme güçlüklerinin önüne geçmektedir. Bu sayede çocukların okul ve derslerdeki başarıları da artmaktadır. MentalUP, tüm bu özellikleri gözlemlenerek RUH SAĞLIĞI DERNEĞİ tarafından PEDAGOJİK ÜRÜN olarak sertifikalandırılmış TÜBİTAK destekli bir uygulamadır.
MentalUP Eğitici Oyunlar: Şimdi Deneyin
6-Başarı İçin İstikrarlı Olmak Gerekir.
Birkaç denemede pes etmek veya çabuk sıkılmak başarılı olmanın önündeki gizli engellerdir. Aynı şekilde, sürekli kolay yolu aramak da insanı işinden alıkoyabilmektedir. Yapılmayan işler başarısızlıkla sonuçlanmış sayılır. Dolayısıyla, istikrarlı olmak başarılı olmanın sırrıdır.
7- Arkadaş Seçimi, Kişinin Hayattaki Başarısını Etkiler
Doğru arkadaş seçimi konusunda belki yüzlerce nasihat, onlarca makale okumuşuzdur. Burada benim altını çizmek istediğim nokta şu: Doğru arkadaş seçiminin gerekliliğini sadece “hatalardan korunmak” olarak değerlendirmeyin. Doğru insanlarla bir araya gelip doğru işler yaptığınızda başarıyı da peşinizden sürükleyebilirsiniz.
Davet edildiğiniz organizasyonlara katılın, yeni insanlarla tanışın ve her zaman sosyal olun. Başarılı iş adamı ve yazar olan Manzie R. Walfer'ın da dediği gibi insanlar, insanlarla iş yapar. Yani, her ne kadar işiniz başkalarıyla iletişim kurmayı gerektirmeyecek bile olsa yaptığınız işler diğer insanların hayatına etki edeceği için sonuç olarak yine insanlara ihtiyaç duyacaksınız. Bir online alışveriş sitesinin başarısı aslında arka planda çalışan insanların başarısıdır. Yeni insanlarla tanışmak size yeni fırsatlar sunabilir.
8- Mükemmeliyetçi Olmak Başarının Önündeki Gizli Engellerden Biridir. Bundan Kurtulun!
Başarı tanımını yeniden hatırlayın. Yapacağınız işte en iyisi olmak zorunda değilsiniz. Olabiliyorsanız ne ala ama olamıyorsanız yarıda bırakmanız gerekmez. Önemli olan sizden ne beklendiği veya sizin kendinizden ne beklediğinizdir. Muhtemelen, insanların parmakla gösterdiği kişiler de bir zamanlar alanlarında en iyisi değillerdi ;)
9- Ruh Sağlığı İyi Olmayan Bireylerin Başarılı Olması da Güçtür
Makalenin başında belirttiğim gibi: Başarı çok genel bir kavramdır. Biz özetle hayatta başarılı olmak diyelim. Hayatta başarılı olmak için ruh sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sürekli hedef ve başarılara odaklanarak sosyal hayatımızdan, sevdiklerimizden, kendimize ayırdığımız zamandan fedakarlık ederek sürdürülebilir başarı yakalayamayız. Bir süre sonra tükenmişlik sendromu, bunalım gibi nedenlerle kendimizi başarılı olduğumuz işlerden uzaklaşırken bulabiliriz.
Her insan, keyif aldığı faaliyetleri bilmeli, keşfetmeli ve bu faaliyetlere de zaman ayırmalıdır. Sosyal bir varlık olarak insan sevdikleriyle de zaman geçirmelidir.

10- Özetle Başarılı Olmanın Yolları Madde Madde

  • Olumsuz gibi görünen deneyimlerden ders çıkarmak
  • Mazeret üretmemek
  • Kendini tanımak
  • Planlama yapmak
  • Aksiyon almak, harekete geçmek
  • İstikrarlı olmak
  • Doğru arkadaş, doğru çevreye sahip olmak
  • Mükemmeliyetçi olmamak
  • Zihinsel sağlığımıza özen göstermek gerekmektedir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS