ads

Hikaye türünün ortaya çıkışı ve tarihsel dönem ile ilişkisi


onedebiyat.net 'in değerli öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Her dönem olduğu gibi yeni dönemde de kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları, önemli soru ve cevapları ile sizlerin yanınızdayız..

Bu sayfamızda …Hikaye türünün ortaya çıkışı ve tarihsel dönem ile ilişkisi nelerdir?  Sorusuna cevap olarak bir yazı yazacağız.

Sizde eğer aklınıza takılan-cevabını bulamadığın-merak ettiğiniz bir soru varsa mail adresinden veya sayfa altındaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..
onedebiyet = on numara edebiyat



Modern Hikâye, Türk edebiyatında Tanzimat döneminde Batıdan girmiş ve bu türün ilk örnek­leri bu dönemde yazılmaya başlanmıştır. Bu dönemden önce hikaye türünün yerini tutan anlatılar elbette vardı. Bunlar: destan-efsane-masal-mesnevi ve özellikle halk hikayeleri idi.

Lale Devri ile birlikte Osmanlı Devletinde Batı'ya yönelme ve Batı kültürünü örnek alma başlamıştır. Bu askeri alanda başlayıp siyasi-sosyal-mimari-kültürel alanların hepsine yansımıştır. Özellikle 18. ve 19.yy bu özenmenin -örnek almanın en üst seviyede yaşandığı dönemlerdir.

Osmanlı'dan Batı'ya giden aydınlar-edebiyatçılar orada tanıştıkları edebi türleri de edebiyatımıza kazandırmışlardır. Başta çeviri ve denemelerle gerçekleşen bu olay zamanla özgün ve kaliteli örneklerin verilmesine değin sürmüştür.

Hikaye de bu edebi türlerden biridir. 
İşte bu alandaki önemli ilkler ve gelişmeler: 

 👌Emin Nihat'ınMüsameretnâme’si basılan ilk hi­kâyedir. Edebiyatımızda ilk hikaye denemesi olarak kabul edilir.

 👌Ahmet Mithat Efendi  ilk öykü örneği Letâif-i Rivâyât'ı yazar. 
Edebiyatımızda ilk hikaye olarak kabul edilir.

 👌Daha sonra Sami Paşazade Sezai, Küçük Şeyler adlı eseriyle modern Türk hikâyeciliğinin ilk örneklerini verir. 

Edebiyatımızda batılı ilk hikaye olarak kabul edilir.

 👌Servetifünun ve Milli Edebiyat dönemlerinde bu türün en kaliteli örnekleri verilmeye başlanır.

 👌Türk Edebiyatında Ömer Seyfettin Maupassant tarzı hikâyenin, Sait Faik Abasıyanık da Çehov tarzı hikâyenin, Haldun Taner modern öykünün  öncüsü kabul edilir.







Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS