ads

 Cumhuriyet döneminde tarih araştırmaları için Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla hangi çalışmalar gerçekleştirilmiştir?


Cumhuriyet döneminde tarih araştırmaları için Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla hangi çalışmalar gerçekleştirilmiştir?



on edebiyat.net'in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Cumhuriyet döneminde tarih araştırmaları için Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla hangi çalışmalar gerçekleştirilmiştir? üzerine bir paylaşım yazacağız. 


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

on edebiyat.... = on numara edebiyat

destek olmak için lütfen paylaşınız

Cumhuriyet döneminde tarih araştırmaları için Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla hangi çalışmalar gerçekleştirilmiştir?


“Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinden kuvvet bulacaktır”
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

***16 kişiden oluşan bir Türk Tarih Heyeti kurulmuştur. Bugünkü Türk Tarih Kurumu’nun çekirdeği olan bu heyet, ilk toplantısını 4 Haziran 1930 günü yapmış ve Türk Ocakları Merkez Heyeti Başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in başkanlığında bir de yönetim kurulu seçilmiştir.


 ***Türk tarih tezini içeren Türk Tarihinin Ana Hatları isimli 620 sayfalık bir kitap hazırlamıştır. Atatürk’ün “çalış” emriyle harekete geçen Afet İnan’ın 1929 yılında ortakokul ve lise ders notlarından hareketle hazırlamaya başladığı bu kitap, “alâkalı zatların mütalâa ve tenkit nazarlarına arzolunmak üzere yalnız yüz nüsha basılmış” tır.Eserin giriş bölümünden sonra, Çin’den başlamak üzere çeşitli ülkeler incelenmiştir. Burada amaç, uygarlığın Türkler tarafından Orta Asya’da yaratıldığı ve buradan dünyaya taşındığını ispat etmektir. Sonra da Orta Asya’daki uygarlıklar Asya Hunları, Oğuzlar, Hazarlar, Gazneliler, Karahanlılar, Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti üzerinde durulmuştur. Kısacası bu eserde, dünya tarihi içinde Türk tarihinin yeri tespit edilmeye çalışılmıştır.



 **1934 ve sonrasında özellikle İnkılâp Tarihi isimli ders ön plana çıkmış ve bu kapsamda 4 Mart 1934 günü de İstanbul Üniversitesi’ne bağlı bir Türk İnkılâp Enstitüsü açılarak öğretime başlamıştır.


***20 Mart 1934’de ise Ankara İnkılâp Tarihi Enstitüsü kurulmuştur. 


***14 Şubat 1932 günü Atatürk, Temmuz ayı içinde tarih öğretmenlerinin de iştiraki ile bir Tarih Öğretmenleri Kursu toplanmasını istemiş, fakat daha sonra bu toplantıya Birinci Tarih Kongresi adı verilmiştir. 


**İkinci Türk Tarih Kongresi de Atatürk döneminde yapılmıştır. 20-25 Eylül 1937 günleri arasında yapılan İkinci Türk Tarih Kongresi yine Dolmabahçe Sarayı’nda toplanmıştır






Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS