ads

  12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyat 1.Dönem Telafi Yazılı Sınavı ( 1 Mart 2021) Pandemi Dönemi

12.Sınıf Edebiyat 1.Dönem Telafi Yazılı Sınavı, 12.Sınıf Edebiyat 1.Dönem Telafi Sınavı, SINAV, YAZILI SORULARI,



ONEDEBİYAT.NET 'in  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.Sınıf Edebiyat 1.Dönem Telafi Yazılı Sınavı ( 1 Mart 2021) Pandemi Dönemi üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

ON EDEBİYAT= ON NUMARA EDEBİYAT

destek olmak için lütfen paylaşınız



  12.Sınıf Türk Dili ve Edebiyat 1.Dönem Telafi Yazılı Sınavı Pandemi Dönemi

....../.......EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERSKONUM.COM ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI

SORULAR

1) "...Artık oyun oynamak lüzumunu da hissetmiyordum. Uğurlamaya geldiğim bir yakınım olmadığı belliydi. Bu sebepten, kimsenin dikkatini çekmiyordum. Suratımı asmış oturuyordum: Nazlı gitmişti. Gidenler sevinçliydi. Geride bıraktıklarına karşı ayıp olmasın diye üzgün görünüyorlardı. Gene de, hakikaten üzülen bir iki samimi yolcu vardı. Ben kimse bilmemekle beraber, kötü bir roldeydim: Bütün gidenlerin, tıpkı Nazlı gibi, bir daha dönmeyeceği esası üzerine kurmuştum maceramı. İçimden, her kalkan trene "Ölüm Katarı" gibi, "Karanlıklar Treni" gibi isimler takıyordum. 
Toplu bir cenaze törenine gelmiş gibi hissediyordum kendimi. Fazla masraf olmasın diye, bir tren dolusu ölüye tek tören yapılıyordu. Tabut ve taşıma masrafını azaltmak için, bütün ölüler, daha tam ölmeden, daha hareket güçlerini tam kaybetmeden, kendi ayaklarıyla törene geliyorlardı. Nazlı, bir tren önce gitmişti; ben de, onu uğurladıktan sonra, hazır gelmişken, diğer törenlere de katılıyordum. Hayalleri kuvvetli bazı insanlar, sevdikleri ölülerin uzun bir yolculuğa çıktıklarını düşünmüşlerdir; bense, bütün yolculuğa çıkanların ölmüş olduğunu düşünüyordum. Ne büyük bir günah, değil mi ? "

Yukarıdaki metin 1960 sonrası Türk hikayesine bir örnektir. Bu metin hangi hikaye türüne örnek olarak gösterilebilir?(2p) Bu hikaye türünün özelliklerine dört madde yazınız.(8p) (Toplam:5x2=10p)

Türü:

Özellikleri:

*

*

*

*

 

2) Yukarıdaki metinle ilgili aşağıda istenilenleri cevaplayınız. (5x2=10 puan)

     * Metnin teması:

     * Metnin anlatıcı bakış açısı:

     * Metnin anlatım biçimi:

     * Metnin anlatım teknikleri:

     * Bu hikaye türüne dünya ve Türk edebiyatından bir temsilci:

 

 

3) Edebiyat ile psikolojinin benzerliklerini ve farklılıklarını yazınız. (Toplam:5+5=10p)

BENZERLİK

*

*

*

 

FARKLILIK

*

*

 

4) Aşağıya Türkçenin tarih içindeki önemli sözlüklerinden 5 tane yazınız. (2x5=10 puan)

*

*

*

*

*

 

 

 

5)  Savaşlar çocukları büyütür. ” dedi yaşlı kadın, buruşuk ağzının kenarındaki tükürükleri silerken.    “Babalarının mezarları başında ağlayan adamlar görürsen şaşırma, yaşları büyüktür babalarından.”                   Bu  sözler, örümcek ağına takılmış bir sinek oldu, salındı kafasının köşesinde."   (Murat Yalçın)

Yukarıda bir örneği verilen küçürek (minimal) hikaye Türk edebiyatında yeni bir türdür..

Bu türün özelliklerine 5 madde yazınız. (5x2=10 p)

 

 

 

 

 

 

 

6)  Aşağıda hakkına bilgi verilen yazarlar kimlerdir. (10 puan)

Cumhuriyet Dönemi roman ve hikâye yazarlarındandır. Birçok türde eser veren sanatçı, eserlerinde toplum kurallarıyla çatışan aydınların iç dünyasını işledi.İnce alay ve ironinin iç içe olduğu hikâyelerinde yalnızlık, isyan, iletişimsizlik, yabancılaşma, toplum eleştirisi gibi konuları ele aldı. Modernleşme sürecindeki bireylerin yaşamlarını, toplumdan kopuşlarını ve özellikle iç çelişkilerini başarılı bir şekilde eserlerinde yansıttı.  Edebiyatımızda "Tutunamayanlar"romanı ile tanındı.

 

............................................................ 

 

İlk hikâyesi 1957'de “Varlık” dergisinde yayımlanmıştır. Modern tarzdaki hikâyelerinde Türk toplumunun millî, manevi değerlerini işlemiştir. Ayrıca toplumsal değişimi ve kentlerin kenar mahallelerinde yaşayan insanları objektif bir şekilde yansıtmaya çalışmıştır.  “Çok Sesli Bir Ölüm” ve “Çözülme” adlı hikâyeleri filme uyarlanmıştır.

hikâye türündeki eserlerine örnekler :Hastalar ve Işıklar, Denize Açılan Kapı, Kuyu,

............................................................

 

 

7) Aşağıdaki 1960 sonrası edebiyatımızın önemli yazarlarının eserlerine 2(iki) örnek veriniz.(5x2=10p)

* Mustafa Kutlu

* Oğuz Atay

* Adalet Ağaoğlu

* Ferit Edgü

* Füruzan

 

 

8)  Ahşap değirmenin           balkonunda çay içerken kasabamın modern yüzünü seyrediyorum (    kahkahalar atarak yürüyen üniversiteli gençler (   ) şelalenin önünde öz çekim yapan çiftler (   ) yan masada küçük kızına masal kitabı okuyan anne (   ) Kitabın kapağında yazarın adını görünce gülümsüyorum.“Ah (    ) ” diyorum.

Bu parçada ayraçlarla ( ) belirtilen yerlere sırasıyla uygun noktalama işaretlerini koyunuz. (5x2=10p)


 

 

 

 

 

9-Aşağıdaki metni inceleyip tabloya örnekler yazınız.
Hava soğuk... Ellerim ceplerimde... Tren gardan ayrıldı. Ben bir köşede dona kaldım. Soğuktan mı ? Yoksa gidecek olanın geri dönmeyeceğini bilmekten mi? En son babamı uğurlamıştım. O da yine hüzünlü bir kış günüydü. Omuzlar üstündeydi. Gözlerimden akan acı damlalar yanaklarıma inerken sessizce ağlıyordum. Yıllar sonra yine aynı haldeyim. İki kişi var ben gibi . El sallamadan garipçe uğurlayan. "Güle güle"

 

 

Temel anlam  (1p) :

Mecaz anlam(1p):

Nitel anlam(1p):

Nicel anlam(1p):

Somut anlam(1p):

Soyut anlam(1p):

Duyular arası aktarım(2p)

Deyim (2p) :

 

 

 

 

.10) Aşağıda verilen parçadaki yazım yanlışı olan kelimeleri bularak metnin altına yazınız.(10x1=10p)

     * Halkını anlıyan ve gerçekden seven yöneticilerde vardır. TBMM’ne dilekçe vererek şikayetlerinizi yetkililere iletebilirsiniz. Zamanla her şey unutuluyor ve insan herkezi afedebiliyormuş. Malumdur ki insanımızın belirleyici özelliklerinden biri de konuk severliğidir. Anlatılagelen olayları da deyimlere ve atasözlerine yansıtabilmesidir. Bu necip millet bir çok badireler atlatmışdı. Lakin makina gibi bir irade ve çalışma azmi sayesinde her türlü zorluğu alt etti. Karakteristik özellikleri baha biçilmezdir. Şevkatini hiç kimseden esirgemezki, mazlumun yanında zalimin karşısında dimdik duruşunu her daim sergiler.

 

 

 

    ---Başarılar dileriz-- TED Zümresi 

 

 

 

 

İnsan, ancak çalıştığını kazanır.


BAŞARILAR DİLERİZ…

derskonum.com

TÜM ÖRNEK YAZILILAR İÇİN


12.Sınıf Edebiyat 1.Dönem Telafi Yazılı Sınavı ( 1 Mart 2021) Pandemi Dönemi



Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS