ads

 Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır?


Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır?, Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerindeki rolü, SORU-CEVAP, 


ONEDEBİYAT.NET ' in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır? üzerine bir paylaşım yazacağız.  


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

on edebiyaton numara edebiyat

destek olmak için lütfen paylaşınız

Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır?

Edebi eserler bir sanatçının yani toplumda ileri gelen aydın kimselerin eserleridir. Toplum aydınların veya sanatçıların izinden gider, onları örnek alır ve gelecek kuşaklara bu aydınların iletilerini aktarır. Örneğin şu an hala Mevlana'dan Yunus'tan Namık Kemal'den Hüseyin Nihal Atsız'dan, Tolstoy'dan Victor Hugo'dan eserler okumamız, onları anlatmamız  gibi. Bu süreçte edebi eserler toplumu yönlendirir, bilgilendirir, düşünce dünyasında değişikliğe ve yeniliğe sevk eder. 
Edebi eserler toplumu etkileyen en önemli sanat dallarıdır. Bunu bir kaç örnekle ifade edelim. 

Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin

Romanın kahramanı olan Feride adlı bir öğretmenin yaşadıkları toplumu etkilemiş ve bu romanı okuyanlar kız çocuklarına Feride ismini vermeye başlamışlardır. Kız çocuklarının öğretmen olma isteği artmıştır.

Vatan yahut Silistre – Namık Kemal

İlk sahnelenen tiyatro eseri olması açısından önemli olan bu piyes, sahnelendikten sonra insanlar üzerinde bağımsızlık ve egemenlik duygusu uyandırmış ve insanlar protesto gösterilerinde bulunmuşlardır. 

Kar – Orhan Pamuk 

Yazarın Kars’ı anlattığı bu romanından sonra Kars’a olan turistik gezilerin önceki yıllara göre yüzde yüz oranında arttığı görülmüştür. 

Oliver Twist – Charles Dickens 

Oliver Twist romanı İngiltere’de yayımlanan önemli romanlardan biridir. Küçük bir kahramanın başından geçen zorlu bir mücadelenin anlatıldığı bu romanın yayımlamasının ardından İngiliz halkı çocuk hakları konusunda önemli çalışmalar yapmaya başlamıştır. 

...Mustafa ŞAHİN..

Edebi eserlerin toplumsal hareketler üzerinde nasıl bir rolü vardır?





Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS