ads

 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,




onedebiyat.net'in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023 üzerine bir paylaşım yazacağız. 


KİTABIN PDF si İÇİN TIKLAA

CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023


.Diğer tüm sayfalar için TIKLAAAA
.
....

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 195

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Diğer yazı türlerinde olduğu gibi Cumhuriyet Dönemi’nde anı türü yazıların yayımında da bir artış söz konusudur. Yakup Kadri’nin “Zoraki Diplomat”, “Vatan Yolunda”, “Gençlik ve Edebiyat Hatıraları”; Ruşen Eşref Ünaydın’ın “Atatürk’ü Özleyiş”i, Falih Rrfkı Atay’ın “Çankaya”sı, Halide Edip Adıvar’ın “Türk’ün Ateşle İmtihanı”, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebî Hatıra- larım”ı, Salah Birsel’in “Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu”su, Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın “Mavi Sürgün”ü bu dönemde yayımlanmış anı türündeki eserlerdendir.
Anılar, roman ve hikâyelere kaynaklık edebilir. Türk edebiyatında Peyami Safa “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”, Orhan Kemal “Baba Evi” romanlarında; Ömer Seyfettin “Kaşağı”, “İlk Namaz”; Orhan Kemal “Sağ İç” hikâyelerinde anı türünden yararlanmıştır.
Yusuf Ziya’nın “Bizim Yokuş” adlı eseri 1966 yılında yayımlanmıştır. Yazar bu eserinde dönemin basın dünyasından kesitler sunmuştur.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Yazarın ilk yazısı ne zaman yayımlanmıştır? Yazar birikimini nasıl kazanmıştır?

  • Cevap: Yazarın ilk yazısı bir problemin çözümü olarak Fen adlı dergide çıkmıştır. Çok okuyarak ve yazma denemeleri yaparak birikimini kazanmıştır.

2. Yazarın döneminin matbuatına ilişkin tutumu nedir?

  • Cevap: Tarafsız olmaya çalışır. Bazı dergilerin analizini ve o günkü basın hayatında yer edindikleri yer ile işlevlerini anlatır. Hangi dergilerin hangi alanlarda öne çıktıklarını bizimle paylaşır.

3. Metindeki olayların anlatımında kronolojik sıraya dikkat edilmiş midir? Metinden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Evet edilmiştir. Önce okuldaki yaşamı, sonra okuma ve yazma macerası sırasıyla okurlara anlatılmıştır.

4. Metnin ana ve yardımcı düşüncelerini belirleyerek ulaştığınız bilgileri aşağıdaki tabloya yazınız.

Metnin Ana Düşüncesi

  • Cevap: Genç bir yazar adayının geçtiği yollar

Metnin Yardımcı Düşünceleri

  • Cevap: Yazarın okul günleri, okuma deneyimleri ve son olarak şiir yazma çalışmaları

5. Öğretici metinlerde yazar ile anlatıcı aynı kişidir. Yazar edebî metinlerden farklı olarak gerçek kişidir. Öğretici metinlerde yazarın öznel ya da nesnel bir tutum içinde olması, yönlendirme yapıp yapmaması, taraf olup olmaması bakış açısını etkiler. Okuduğunuz metni bu açılardan değerlendiriniz.

  • Cevap: Okuduğumuz metin anlatıcı ile yaşayan kişinin yani kahramanın aynı olduğu bir metindir. Bu durum yazar ile anlatıcının aslında kendi dünyalarını ve bakış açılarını da görmemizi sağlamaktadır.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 195 

.



10-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-dusler-yayincilik-sayfa


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS