ads

 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,




onedebiyat.net'in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023 üzerine bir paylaşım yazacağız. 


KİTABIN PDF si İÇİN TIKLAA

CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023


.Diğer tüm sayfalar için TIKLAAAA
.
....

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 196

Dil Bilgisi

Aşağıdaki metinde geçen cümlelerin anlamına (olumlu, olumsuz, soru ve ünlem) göre türlerini belirleyiniz.

Size bizim yokuşu anlatacağım. Bizim yokuşu bilirsiniz, değil mi? Eski adı ile Bab-ı-âli yokuşunu…
Gazeteler, dergiler, matbaalar bu yokuşta toplanmıştı benim gençliğimde. Yokuşun alt başında Sabah Matbaası vardı, Mihran Efendinin. Başyazarı Diran Kelekyan. Üst başında İkdam Yurdu, Ahmet Cevdet beyin… Bir de şimdi tatlıcı olan Meserret’inyan sokağı Ebussuut caddesinde Tercüman…
İşte koca Osmanlı İmparatorluğunun bütün matbuatı!
Adımı, bir gazete kâğıdı üstünde ilk görüşüm, 1912’dedir. Vefa idadisinde öğrenci idim o zaman: 121 Yusuf Ziya efendi!
İki yapraklı, küçük boy, bir gazete çıkardı o günlerde: Fen.
Ben, mühendis Süleyman Sami beyin oğlu Yusuf Ziya, cebirde, geometride, fizikte sınıfımın yıldızı idim. Mühendis olacaktım babam gibi… Hocamız Bedros Efendi, bir hendese davasını çözdükten sonra, mutlaka tahtaya beni çağırır, bir de bana tekrarlatırdı problemi. Bu bakımdan, Fen, her perşembe çıkışını dört gözle beklediğim gazete idi.
Gençliğimizde plâj yoktu bizim. Sinema yoktu bizim. (…) Kafa yarışı idi tek mutluluğumuz!

  • Cevap:

Olumlu cümle: “Kafa yarışı idi tek mutluluğumuz!” “Ben, mühendis Süleyman Sami beyin oğlu Yusuf Ziya, cebirde, geometride, fizikte sınıfımın yıldızı idim.”

Olumsuz cümle: “Gençliğimizde plâj yoktu bizim. Sinema yoktu bizim.”

Soru cümlesi: “Bizim yokuşu bilirsiniz, değil mi?”

Belirlediğiniz cümlelerin metindeki işlevlerini söyleyiniz.

  • Cevap: Soru anlamı ile anlam bakımından olumlu ve olumsuz yargıları okura anlatmak için kullanılmışlardır.

İMLA VE NOKTALAMA

Aşağıda verilen metinde günümüz imla kurallarına uygun olmayan kelimeleri bulunuz. Bunların doğru yazımlarının nasıl olması gerektiğini söyleyiniz.

Babam Anadolu’dan Rumeli’ye, Rumeli’den Şam’a, tekrar Anadolu’ya memuriyetler verildikçe, o zaman yolculuklar at, mahfe, tahta araba ve katır sırtında olduğu için, her gittiği yerde ev eşyası alır, takım düzer, ayrılırken hepsini satardı. Bundan dolayı memuriyet değiştirmelere “ölmeden tereke” derdi ve eklerdi:
— Bu kez İstanbul’a gidiyoruz. Şûra-yı Maliye’ye üye olmuşuz!
Bir ay sonra İstanbul’a yerleşmiştik. Önceleri arzum Askeri Tıbbiye’ye girmek olduğu halde, resimli kitaplar zihnimi çelmişti. Babam hâlâ beni doktor yapmak istiyordu. Harbiye Nezareti’nde, Tıbbiye İdadisi’ne kayıt olunacak odada, babamın kayıt memuruna biraz sinirlenmesi, hayatımda büyük bir rol oynadı.
Babam beni o gün Mekteb-i Mülkiye’ye yazdırdı, ben çok sevindim ve o gece Fransızca Jules Verne romanını anlamak için lambanın yanında daha çok uğraştım.

  • Cevap: Şûra-yı Maliye gibi kullanımlar günümüzde yoktur. Bunun yerine Türkçe tamlama şekli olan Maliye Birimi vs gibi kullanımlar vardır.

Aşağıdaki metinde virgülün hangi amaçlarla kullanıldığım söyleyiniz.

Fen, çantamda, kitaplarımın arasında idi her gün ve her gece baş ucumda… Onun dördüncü sayfasındaki imzamı, kaç gün, kaç hafta, sabahları gözlerimi açar açmaz, en mutlu bakışımla uzun uzun seyrettim, bilmem…
Ama bizim yokuşa asıl ayak basışım, bu çocuksu hatıralardan bir yıl sonradır.
İlk edebiyat hocamız İbrahim Necmi Dilmen, sınıfı sürükleyen bir öğretmendi. Rakamlara, çizgilere bağlı dikkatim, onun derslerinde kelimelere kaymıştı. Cebir kadar, hendese kadar, fizik kadar o zaman adı hikmet olan şiiri, hikâyeyi, romanı da seviyordum artık…
Birkaç ay sonra, galiba üniversitede görev alan İbrahim Necmi’nin yerine bir başkası geldi: Süleyman Şevket…

  • Cevap: Benzer görevdeki kelimeler ile cümlelerin ayrılması için kullanılmıştır.

10. Sınıf Düşler Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 196




10-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-dusler-yayincilik-sayfa


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS