ads

DİĞERGAMLIK/ DİĞERKÂMLIK ALTRÜİZM NEDİR ÖZELLİKLERİ FAYDASI
Sevgili okurlarımız, değerli ziyaretçilerimiz. Sizler için bu yazımızda DİĞERKAMLIK nedir? Diğerkamlığın faydaları nelerdir? 10edebiyat.net  Diğerkamlığın toplum için önemi nedir ? Gibi sorulara cevap vereceğiz.

YAZAR: Mustafa ŞAHİN
Öncelikler diğerkamlık nedir ? sorusuna cevap vererek başlayalım.

DİĞERKÂMLIK ALTRÜİZM NEDİR, TANIMI ?
Diğerkamlık, modern dünya literatürüne altrüizm olarak geçmiştir. Diğerkamlık tanımı: Bireyin kendi yararına olan şeyleri savunduğu kadar bir başkasının faydasına olacak şeyleri de en az kendi faydasına olan şeyler kadar savunmasıdır. Kısaca önce ‘ben!’ demek yerine  önce ‘sen! Veya o!’ diyebilmektir. Kendinden önce bir başkasını düşünmektir. 10edebiyat.net Burada bireyin istekleri ve hakları da önemlidir. Yani birey kendisi için istediğini bir başkası için de isteyecek. Kendi haklarını bilip savunduğu kadar diğer bireylerin haklarını da bilecek ve savunacak.

DİĞERKÂMLIĞIN TOPLUM İÇİN ÖNEMİ
Toplum bir birine çeşitli bağlarla bağlanan bireylerin oluşturduğu insan topluluğudur. Bireyleri bir birine bağlayan bağlar ise vatan, millet, bayrak, kültür, eğitim, gelenek-görenekler, ortak kazanç, ortak istekler ve haklar vs. İşte tam bu noktada toplum olabilmenin en büyük şartlarından birinin de bireylerin ortak değerlerine ve haklarına sahip çıkmasıdır. Bireyin kendi haklarını ve diğer bireylerin haklarını savunmasıdır. Bunu küçük bir örnekle anlatalım. Diyelim ki bir millet vekilisiniz. Maaşınıza zam verilmesi konuşuluyor ve yüzde 20 olarak belirlenen zamma itiraz ediyor ve bu konuda haklı olduğunuzu biliyorsunuz. Hayat şartlarının ne denli zor olduğunu da hem siz hem toplum biliyor. Bunun için günlerce çaba harcıyor ve yükselmesi için elinizden geleni yapıyorsunuz. Ancak asgari ücretle çalışan ve sizden daha fazla vücut emeği veren kişiler sizin maaşınızın 3 te 1 i kadar alıyor ve onlara sadece yüzde 3 zam yapılıyor. Buna da ses çıkarmayıp yeter diye oy kullanıyorsunuz… İşte toplumu ayrıştıran bu vahim tablonun nedeni diğerkamlık duygusunun gelişmemesi. Eğer diğerkamlık duygusu gelişirse toplumda ezilen hakkı yenen bireyler olmaz ve toplum bireyleri bir birine daha fazla kenetlenir. Başka bir açıdan örnek verelim. İhtiyacınız olan bir nesne olsun. 10edebiyat.net Elde etmek istiyorsunuz ve elde ettiniz. Ancak etrafınıza baktığınızda o nesneye daha çok ihtiyacı olan biri var. İşte o nesneyi daha çok ihtiyacı olana verebilmektir diğerkamlık. Bu açıdan da toplumda herhangi bir yönden ihtiyaç sahibi olan bireylerin sayısı azalır ve mutlu ve refah düzeyi yüksek bir toplum meydana gelir.
Kısaca madde madde


DİĞERKÂMLIK ALTRÜİZM NEDİR ÖZELLİKLERİ FAYDASI

Bir önceki yazımızda diğerkamlığın ne anlama geldiğini sizlerle paylaşmış ve diğerkamlığın toplum için önemini örneklerle anlatmıştık. Diğerkamlık nedir toplum için faydası nedir TIKLAAA
Bu kısmı da sizler için madde madde paylaşalım. Önce birey sonra toplum açısından faydalarını yazalım.
Birey için faydası
·         Bireyin sorumluluk bilincini yükseltir.
·         Bireyleri topluma karşı sorumlu hale getirerek toplum olma bilincinin gelişmesini sağlar
·         Bireyin iç denetimini artırır. 10edebiyat.net
·         Bireyi topluma faydalı bir hale getirir.
·         Bireyin haklarını tanımasını sağlar.
·         Bireyi bencillikten uzaklaştırır.
·         Egoist / bencil bireylerin artmasını engeller.

Toplum için faydası
·         Toplumu bir arada tutar.
·         Toplum bireylerini bir birine daha sıkı bağlar
·         Haksızlıkların önüne geçilir. 10edebiyat.net
·         İstekler ve haklar ortak koruma altına alınır.
·         Huzurlu bir toplum meydana gelir.
·         Toplumun kültür seviyesini yükseltir.
·         İnsani değerlerin savunulması noktasında gelecek nesillere güzel bir miras kalır.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS