ads

Yüzyıllar boyunca bir milletin zevkini yansıtan şiir türlerinin değişmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

çok değerli onedebiyat.net 'in takipçileri değerli öğretmenler ve sevgili öğrenci arkadaşlar.. Yine mail adresimize gelen bir sorunun cevabını sizlerle paylaşmak için buradayız.. Eğer sizin de sormak istediği, herhangi bir konu hakkında olabilir, veya paylaşmak istediği bir konu varsa lütfen yorum kısmına veya mail adresimize not bırakınız..

bu soruda  10.SINIF TÜK DİLİ VE EDEBİYATI BİRYAY YAYINLARI KİTABI içerisinde yer almakta sayfa 70 deki soru şöyle Yüzyıllar boyunca bir milletin zevkini yansıtan şiir türlerinin değişmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Biz de cevabımızı yazalım..

Yüzyıllar boyunca bir milletin zevkini yansıtan şiir türlerinin değişmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
.. İnsanlık tarihi dünya tarihine göre çok yakın veya yeni sayılmakta .. Ancak bu yakın ve yenilikte bile insan oğlu bin yıllardır vardır. Bu varlığını da kendisinin varlığına delil olacak çeşitli ürünlerle ifade etmiştir.. Şüphesiz ki insan oğlu Aşık Veysel'in dediği gibi "Bu işin sırrına olan mazhar/Dünyaya bırakır ölmez eser" ancak dünyaya bıraktığı eserlerle vardır. Bu eserler her alanda olabilir. Askeri-Siyasi-Eğitim-Kültür-Sanat... Şiir türü de bu kısımda edebiyatın içinde yani fonetik güzel sanatlar içerisinde yer alır.. Duygu ve düşüncelerin en estetik şekilde ifade edildiği bu müthiş tür bin yıllardır vardır. Zamanla değişmelere uğrasa da hala devam etmekte ve insan var oldukça da devam edecektir.
Peki neden şiir türünde değişiklikler olur ?
Yukarıdaki paragrafta dedik ya şiir bir sanat ürünü diye.. Cevap burada gizli işte. Sanat, kişinin duygu ve düşüncelerini bir malzeme kullanarak dışa vurmasıdır. Yani sanat kişinin / sanatçının ( dolaylı yoldan yetiştiği toplumu) ürünüdür.. İnsan değiştikçe duygu düşünce kültür seviyesi hayalleri etkilendiği akımlar ve toplumlar değiştikçe ortaya koyduğu sanat ürünü / yani şiir de / değişecekti...

Örnekle açıklayalım.
Destan : şiir şeklinde yazılır ve kahramanlık ile toplumsal olayları ele alır.. Çünkü ortaya çıktığı dönemlerde toplumsal olaylar ve savaşlar çok olmuş
Mesnevi : ilk defa 12 yy.de görülmüş ve şiir anlayışımız değişmiş çünkü Arap ve Fars edebiyatından etkilenmişiz onların şiir türlerini kullanmışız.
Sone: Fransız edebiyatı etkisi ile şiirimize girmiş ve tanzimatta değişen batılılaşan zihniyetin ürünü
Serbest şiir:  1940 dan sonra tüm edebiyatımızı etkilemiş ve şiirde kalıpları yıkmış .. Çünkü Orhan Veli modern şiir anlayışından yana..
KISACA sanatçı,toplum zihniyeti değiştikçe ortaya konulan ürünler / şiir de değişir.
,iyi çalışmalar..
yazar : Mustafa ŞAHİN.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS