ads

FİZİKİ VE RUHİ PORTRE NEDİR ? ÖRNEKLERİ

 

FİZİKİ VE RUHİ PORTRE NEDİR ? ÖRNEKLERİ,FİZİKİ PORTRE NEDİR,RUHİ PORTRE NEDİR,SORU CEVAP,

onedebiyat.net değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için    FİZİKİ VE RUHİ PORTRE NEDİR ? ÖRNEKLERİ üzerine bir paylaşım yazacağız. 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

onedebiyat--- on numara   edebiyat

destek olmak için lütfen paylaşınız


Bu yazımızda fiziksel ve ruhsal portre örnekleri kısa kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Portre, bir kimseyi karakteristik özellikleriyle tanıtmak amacıyla yazılan yazılardır. Betimleme, benzetme portre yazılarında sıkça kullanılır. Bir kişi için iki çeşit portre yazılabilir. Bunlar, fiziksel ve ruhsal portredir.

Fiziksel portre, kişinin dış görünüşü ile ilgili yazılan portredir. Ruhsal portre ise kişinin iç dünyası ile ilgili yazılan portredir. Portreler, bilgilendirici ve dolayısıyla öğretici metinlerdir. Portreler, okuyucuya bir şahsiyetin bütün karakter özellikleriyle birlikte tanıtma amacı güder.

Fiziksel portre örneği şu şekildedir:

Ahmet, uzun boylu, geniş omuzlu, iri suratlı, ensesine kadar uzun saçlı, koca elli, uzun kollu cüsseli bir adamdır. Ensesi kalın, yüzü yuvarlak, burnu büyük, gözleri iri ve mavi, saçları sarı, kaşları yay gibidir. Bakışları delicidir.

Yuvarlak yüzündeki iki iri gözünden biri diğerine göre daha küçüktür. Sürekli seğiren bir gözü ve iki kolunun dirseklerden itibaren hafif dışarı da olması, yürüyüşünün sert ve hızlı olması, ceketini omuzlarına atışı onu külhanbeyi gibi gösterir.

Ruhsal portre örneği şu şekildedir:

Mehmet, içine kapanık, sessiz, çevresiyle iletişi olmayan bir kişidir. Sorunca söyler, üzerine vazife olmayan işlere karışmaz. Onun bu çekingenliği sosyal hayatını da etkiler. Köy meydanlarındaki kahvelerde, bir köşeye sinerek, saatlerce düşünür durur.

Önündeki gazeteleri okur gibi yaparak, gözleri dalgın, mahzun bir şekilde etrafı seyreder. Hüzünlü, melankolik hali nedeniyle kimse ona ilişmez. Karamsar hayatı boyunca bir çift kelimesi, çay verdir. Çayı içerken, yüzünde hafif bir tebessüm ve mutluluk işaretleri belirir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS