ads

İslamiyetin Türk edebiyatına getirdiği yenilikler nelerdir?





İslamiyetin Türk edebiyatına getirdiği yenilikler nelerdir?,İslamiyetin Türk edebiyatına getirdiği yenilikler,ÖZGÜN YAZILAR,MAKALELER,


ONEDEBİYAT.NET değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.


Derskonum ailesi olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevepları,konu anlatımı,pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için İslamiyetin Türk edebiyatına getirdiği yenilikler nelerdir?   üzerine   bir paylaşım yazacağız.   


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

onedebiyat= on numara edebiyat

destek olmak için lütfen paylaşınız


İslamiyetin Türk edebiyatına getirdiği yenilikler nelerdir?



Toplum, bulunduğu mekandan, siyasi gelişmelerden, büyük çaplı olaylardan, diğer topluluklardan ve inanç sistemlerinden etkilenir. Din , toplumu oluşturan bireyin ve bizzat toplumun en önemli unsurlarından biridir. Edebiyat bireyin ortaya koyduğu ancak topluma mal olan ortak bir değerdir. Öznel bir üründür. İçerisinde toplumu ve bireyi yansıtan eşsiz bir sanat dalıdır.

Türkler İslamyetten önce bazı dinlere inanmışlardır. Gök Tanrı, Maniheizm, Budizm, Hristiyanlık (hazar ve bulgar türklerinde) gibi.. Bu dinlere inanıldığı dönemde çoğunlukla sözlü edebiyat hakimdir ve eserlerin büyük bir kısmı günümüze ulaşmamıştır. Nitekim söz uçar yazı kalır J .. İslamiyet edebiyatımızın en ana çerçevesini etkilemiş ve edebiyatımızın sınıflandırılmasında ana ölçüt olmuştur. İslam öncesi ve İslam etkisi edebiyat başlığı altında incelediğimiz iki büyük dönem var. Edebiyatımızın ana hatlarını etkilemesinin yanında ortaya koyulan edebi ürünleri etkilemiştir.
Üst paragrafta anlattıklarımızı birkaç örnekle somutlaştırmada fayda var. Örneğin İslam dinin kabulü ile Türk diline binlerce yeni kelime kazandırılmıştır. Bu kelimeler Arapça ve Farsça’dır. Çünkü Türkler İslamı bu iki milletten öğrenmişler ve doğal olarak etkilenmişlerdir. Eserlerde İslam dini anlatılmaya çalışılmış temel felsefesinin insanlara ulaşması amaçlanmıştır. Yaklaşık 9. Yy’de İslam dini ile tanışmaya başlayan Türklerin bu bin yıldan fazla inanç birikiminin eserlere yansıması da çok doğaldır. İslam dini etkisinde gelişen edebiyat sınıfları vardır. Tekke edebiyatı, Divan edebiyatı gibi.. Bunlara ek örnek İslam dini etkisiyle yeni edebi türler ve nazım türleride edebiyatımıza kazandırılmıştır. Örneğin ; naat, münacaat, miraciye, ilahi, nefes, deme, şathiye vs…
Bu yazımızda kısa bir anlatımla İslamiyetin edebiyatımıza etkisini anlatmaya çalıştık. Umarım verdiğimiz örneklerle daha da somut bir şekilde bu konuyu anlatabilmişizdir.


Bu makale editörümüz Mustafa Şahin tarafından yazılmış ve tamamen yeni ve özgündür.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS