ads

  YKS TYT TÜRKÇE DİLBİLGİSİ KARMA TEST PDF İNDİR



TYT DİLBİLGİSİ KARMA TEST PDF İNDİR, TYT DİLBİLGİSİ KARMA TEST, TYT TEST, TYT TÜRKÇE TESTLERİ, TESTLER, AYT-TYT, YKS, TYT-YKS, 




derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için YKS TYT TÜRKÇE DİLBİLGİSİ KARMA TEST PDF İNDİR  üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız


DOĞRU KONUM   :  derskonum.com



Hazırlayan: Mustafa ŞAHİN


👉👉DİLBİLGİSİ KARMA TEST -3 

1. Türkiye’de flamingolar düzenli olarak Gediz Deltası’nda ve Anadolu’nun ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nde ürüyor. Flamingolar bu iki sulak alanın dışında Acıgöl ve Akşehir Gölü’nde de dönemsel olarak koloni oluşturuyor. Tuz Gölü flamingo kolonisi, keşfedildiği 1969 yılından bu yana yüksek sayıda flamingoyu üreme döneminde ağırlıyor. Gediz Deltası’nda da birçok kişi ve kurumun deste ğiyle 2000’Ii yılların başından bu yana flamingolar başarıyla çoğalıyor.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Ünsüz yumuşaması 
B) Ünlü düşmesi 
C) Ünlü daralması 
D) Ünsüz düşmesi 
E) Ünsüz benzeşmesi




DİĞER TÜM ÖRNEKLER İÇİN TIKLAA


2. Deniziyle, ormanıyla, akarsularıyla ayrı ( ) tarihi ve kültürüyle ayrı binlerce güzelliği sinesinde saklayan bir şehir Samsun. Bu cömert coğrafyanın gizli güzelliklerinden biri de Şahinkayası Kanyonu Tabiat Parkı. Gökyüzüne yükselen kayalıkların yemyeşil orman örtüsüyle kaplandığı ( ) derininde akan suyun yeşiliyle ağaçları kıskandıran gizli bir cennet sanki burası ( ) Bitki örtüsünün ve kanyonda akan muhteşem suyun kucak açtığı hayvan türlerini de görebilirsiniz ( ) kayalıklar arasında uçan şahinler ya da güvercinler, su yüzünde atlayan büyük bir sazan, şanslıysanız belki bir karaca, sansar, sincap, su samuru, yaban kazı, telli turna ( )
Bu parçada parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

A) (,) (,) (.) (.) (...) 
B) (;) (,) (.) (:) (...) 
C) (;) (;) (...) (.) (.) 
D) (;) (,) (.) (;) (.) 
E) (,) (;) (...) (:) (...)





3. Yeni iletişim teknolojileriyle ortaya çıkan sosyal medya, bireylerin her geçen gün daha fazla bağlandığı bir ortam olması sebebiyle kurumların da dikkatini çekmektedir. 
Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur? 
A) Adıl B) Belirteç C) Ön ad D) Bağlaç E) İlgeç 1


4. Deyimler; düşünce, kavram, nesne ve kişilerin durumlarını, özelliklerini yansıtmak için kullanılan ve gerçek anlamın dışına çıkmış özel anlam ve anlatım boyutuyla kalıplaşmış söz öbekleridir. Kalıplaşarak özel bir anlatımı yansıtan bu sözlerin dile getirdiği anlam, deyim öbeğini oluşturan sözcüklerin bütün (gerçek, yan, mecaz, terim, argo) anlamlarından ayrı olarak farklılaşmıştır. Yani bir söz öbeğinin, deyim olabilmesi için öylesi bir anlam boyutuna geçmesi gerekir ki artık o anlam boyutunu deyimler sözlüğü dışındaki sözlüklerde bulamamalıyız. Yani Türkçe sözlüklere bakıldığında deyim olan bir söz öbeğini oluşturan sözcüklerin tek tek bütün (gerçek, yan, mecaz, terim, argo) anlamlarını aşan, farklı boyutta bir anlamın ortaya çıkmış olması gereklidir.

Aşağıdakilerden hangisi bu parçada anlatılanları örneklendiren bir deyim değildir?


A) Etekleri zil çalmak B) Kulağı kesik C) Dişinden tırnağından artırmak D) Yükte hafif pahada ağır E) Sinekten yağ çıkarmak




5. (I) Mart ayının gelmesiyle tezgâhlarda yerini alan kuşkonmaz, içindeki besin değerleri ve vitaminler sayesinde en çok tavsiye edilen besinlerden biri. (II) Mısırlılar döneminde ilaç olarak kullanılan kuşkonmaz bu nedenle “Kralların Sebzesi” olarak da anılır. (III) Birçok derde deva bu sebze, 6. yüzyıldan itibaren sofralarda kendini göstermeye başlar. (IV) Günümüzde en fazla Fransa, İtalya, Çin ve ABD’de yetişen sebzenin Türkiye’de ilk üretimi, Atatürk’ün isteği üzerine Avrupa’dan tohumu getirtilerek Yalova Devlet Çiftliğinde yapılır. (V) Ancak tüketim şeklinin bilinmemesi, fiyatının yüksek olması, tadının alışılmışın dışında oluşu gibi nedenlerle pek tutulmaz.

Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) I. cümlede, sıfat yapan -ki vardır. 
B) II. cümlede yüklem, edilgen çatılı fiildir. 
C) III. cümlede, dönüşlülük adılı vardır. 
D) IV. cümlede, iyelik eki alan birden çok sözcük vardır. 
E) V. cümlede yüklem, birleşik fiildir.




Adanın önüne gemiler gelince keçiler kayalıkların üstüne dizilip seyre çıkıyorlar onları. Gemiciler de derde deva diye keçileri yakalayıp götürüyorlar.
6-Yukarıdaki parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
A) Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşme)
B) Ünsüz Değişimi (Yumuşama)
C) Ünlü Daralması
D) Ünlü Düşmesi (Hece Düşmesi)
E) Ulama



7. İstanbul’un belirli dönemlerde çiçekleriyle, kokularıyla ön plana çıkan kendine özgü ağaçları vardır. Bunlardan biri Osmanlı Devleti’nde şehir kültürünü temsil eden, İstanbul’a Tanzimat Dönemi’nde (1839 sonrası) gelen, dönemin aristokratlarının ağacı olan manolyadır. İstanbul’da bu ağacın dört türü vardır ve genellikle bir tanesi meşhurdur. Bu manolya (Magnolia Grandiflora), on iki ay boyunca yapraklarını dökmeyen, genellikle haziran ve temmuz aylarında beyaz çiçek açandır. Çoğunlukla 20-25 metre boyunda; 60-90 santim çapındadır.

Bu parçada aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi yanlış kullanılmıştır?
A) Ayraç işareti (( )) 
B) Virgül (,) 
C) Noktalı virgül (;) 
D) Kısa çizgi (-) 
E) Kesme işareti (’)


DİĞER TÜM ÖRNEKLER İÇİN TIKLAA




8-Vücudun bir kısmı veya tamamı, kısa bir zaman diliminde büyük miktarlarda radyasyona maruz kaldığında ortaya çıkabilecek hasarlar kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak birkaç hafta içerisinde şiddetli hasarlar, hastalıklar hatta ölüm meydana geliyor.

Bu cümlede aşağıdakilerin hangisinde verilen ses olayları vardır?

A) Ünsüz yumuşaması - ünlü düşmesi - ünlü daralması 
B) Ünsüz yumuşaması - ünsüz benzeşmesi - ünlü düşmesi 
C) Ünsüz benzeşmesi - ünlü düşmesi - ünsüz türemesi 
D) Ünsüz düşmesi - ünlü düşmesi - ünlü daralması 
E) Ünsüz yumuşaması - ünsüz türemesi - ünlü daralması




9. Fuat Köprülü’nün, zamanında, “Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne, Dede Korkut’u da öbür gözüne koysanız, yine Dede Korkut ağır basar.” dediği eserle ilgili günümüzde hâlâ yeni gelişmelerin yaşanıyor olması harika bir olay.

Bu cümlede numaralanmış sözcüklerin hangisi “üçüncü tekil kişi iyelik eki” almamıştır?

A) I B) II C) III D) IV E) V




10. Brokoli, yaban mersini, kivi gibi antioksidan içeriği yüksek besin maddelerinin kansere yol açtığı yönündeki haber, onlarca yıldır bu besinleri kanserden korunmak için tüketen çok sayıda insanda kafa karışıklığı yarattı. 
Bu cümledeki ögelerin doğru sıralanışı, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?
A) Özne - zarf tümleci - belirtisiz nesne - yüklem 
B) Belirtisiz nesne - özne - belirtili nesne - yüklem 
C) Özne - yer tamlayıcısı (dolaylı tümleç) - belirtisiz nesne - yüklem 
D) Zarf tümleci - yer tamlayıcısı (dolaylı tümleç) - özne - yüklem 
E) Belirtili nesne - zarf tümleci - özne - yüklem




11.. Şimdiye kadar gördüğüm şehirler içinde Bursa kadar belirli bir devri karakteristik özellikleriyle tanıtan bir başkasını hatırlamıyorum.
Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Geçişli yüklem 
B) Sıfat-fiil öbeği 
C) Edat öbeği
 D) Bağlaç E) Zamir (adıl)




12. Türk dizi sektörü öyle oyuncuları barındırıyor ki dizinin fragmanı görüldüğünde -fragmanı geçtim, oyuncunun dizide rol alacağı duyulduğunda- oyuncunun nasıl bir tiple karşınızda olacağı az çok herkes tarafından kestirilebilir. Dizinin bölüm sayısı ise en çok merak edilen konulardan.
Bu parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi, “belirtme durumu eki” almıştır?
A) I 
B)  II
C) III 
D) IV 
E) V




13. “Bacasız sanayi” olarak ifade edilen turizm pastasından payımıza düşeni hakkıyla alabilmek için bir an önce eksiklerimizi gidermemiz gerekiyor. Açılacak yeni havalimanımızın alt yapısını ve hizmet alanlarının çalışma planlarını şimdiden yapmamız gerekiyor.
Bu parçada numaralanmış sözcüklerin türü aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir? 
 A) Zarf Edat Sıfat Zamir 
B) Sıfat Edat İsim Zarf 
C) Sıfat Zarf Zamir Edat 
D) Zarf Bağlaç İsim Sıfat 
E) İsim Bağlaç Zamir Zarf




14. (I) Galata Kulesi’nin güneybatısında bulunan sura, temelinde ve surun oturduğu ana kayada aylar öncesinde yaşanan açılmaya rağmen müdahale edilmiş değil. (II) Sura dayanan Sen Piyer Kilisesi de tehlike altında. (III) Şair Ziya Paşa Caddesi’ndeki surun temelindeki çökme Beyoğlu’ndan sorumlu İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na ocak ayında ihbar edilmişti. (IV) Kurul, 22 Şubat 2019 tarihli kararında Beyoğlu Belediyesine, çökmeyi önleyici geçici müdahalenin belediye bünyesindeki Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) Müdürlüğü tarafından yapılıp yapılamayacağını sordu. (V) İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Galata surlarının tümüne rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi yapması gerektiğini hatırlattı.
Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) I. cümle, girişik birleşik cümledir.
B) II. cümlede, birden fazla isim tamlaması vardır.
C) III. cümlede yüklem, birleşik çekimli birleşik fiildir.
D) IV. cümlede, sıfat grubu (birleşik sıfat) kullanılmıştır.
E) V. cümlede, hem ilgeç hem bağlaç bulunmaktadır.


15. Üstelik ben bir şairim, bilemezsiniz Her akşam rüzgâr gibi sokaklara düşerek Elleri ceplerinde birisi gezer Bir yürek taşır göğsünde duygulu, ürkek 
Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) İlgi eki 
B) Ek eylem 
C) Yeterlik fiili 
D) Kişi eki 
E) Benzetme edatı


16. Aşağıdaki cümlelerde yer alan birleşik fiillerden hangisinin yazımı yanlıştır? 
A) Bu ortaklığın bize kazandıracaklarını hele bir tasavvur et. 
B) İzmir’deki edebî dergilerden birinde kendi resmini neşrettirdi. 
C) Arkamda bıraktığım geçmişi unuttuğum gün kim bilir, ne kadar rahat edeceğim? 
D) Hayatımın sonuna kadar böyle her günümü zehir edemem ya! 
E) Bunca güzelliği burada yaşadıktan sonra başka bir ülkede doğmayı niye tercih edeyim ki?

DİĞER TÜM ÖRNEKLER İÇİN TIKLAA
YKS TYT TÜRKÇE DİLBİLGİSİ KARMA TEST PDF İNDİR
DİĞER TÜM ÖRNEKLER İÇİN TIKLAA

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS