ads

 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023,10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,




onedebiyat.net'in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023 üzerine bir paylaşım yazacağız. 


KİTABIN PDF si İÇİN TIKLAA

CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023

.
.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Düşler Yayınları Sayfa 115

Bozkurt Destanı: Düşmanlan tarafından baskına uğrayan ve kılıçtan geçirilen Köktürklerden sadece bir genç sağ kalır. Destan, yaralı hâldeki bu gence bir kurdun yardım etmesini ve bu sayede Türklerin soyunun sürmesini konu almaktadır.

Ergenekon Destanı: Köktürklerle ilgili bir destandır. Destanda bir savaş sonrası sağ kalan iki Türk ailesinin etrafı demir dağlarla çevrili Ergenekon denilen bir bölgeye sığınmaları, zaman içinde buraya sığa- mayacak kadar çoğalmaları ve sonunda demirden dağı eriterek eski yurtlarına dönmeleri anlatılmaktadır. Türeyiş Destanı: Destanda Uygurların türeyişi işlenmektedir.

Göç Destanı: Bu destanda bir kıtlık sonucu, Uygurların yeni yurtlarına göç etmeleri anlatılmaktadır. “Işık, rüya, ağaç, at, ok, yay, ak sakallı ihtiyar, yada taşı, Hızır, geyik, kaz” vb. Türk destanlarının önemli motifleridir.

Okuduğunuz Oğuz Kağan Destanı, Türklerin millî ve manevi değerlerini en güzel yansıtan eserlerin başında gelir. Esere adını veren Oğuz Kağan, aynı zamanda “ideal insan tipi”ni temsil eder. Başta Oğuz Kağan olmak üzere metindeki tüm Türk beyleri kendine ve yanındakilere güvenir. Bu güven içinde olan tüm Türk beylerinin ortak ideali dünyaya hâkim olmaktır. Oğuz Kağan’ın söylediği aşağıdaki dizeler de bu amacı en iyi şekilde ifade etmektedir:

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “aklı gitmek, yüreğine ateş düşmek” kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareket ederek tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türk Dil Kurumunun sözlüklerinden kontrol ediniz.

  • Cevap:

aklı gitmek

tahminim: insanın yaşadığı bir olay karşısında şok olması.

sözlük anlamı: çok beğenmek, edinmeyi çok istemek, ona bayılmak.

yüreğine ateş düşmek

tahminim: büyük bir acı yaşamak

sözlük anlamı: büyük bir acının, üzüntünün etkisi altına girmek.

2. Okuduğunuz metinde hangi kahramanlar olağanüstü özelliklere sahiptir? Bu özellikler olayların akışını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Gökten inen bir ışığın içinden bir kız çıkması. Işıktan gök tüylü ve gök yeleli büyük bir erkek kurt çıkması. Kurdun Oğuz Kağan’la konuşması, ona yol göstereceğini söylemesi.

3. Metinde anlatılan olaylar kronolojik bir sıra izlemekte midir? Niçin?

  • Cevap: Evet kronolojik bir sıra izlenmektedir. Hikaye anlatılmaya başlandıktan sonra düz bir çizgi şeklinde devam edilmektedir.

4. Metindeki temel çatışmanın ne olduğunu söyleyiniz. Bu çatışmayı besleyen karşılaşma ve karşıtlıklar nelerdir?

  • Cevap: Metindeki temel çatışma Oğuz Kağan’ın bir kurdun berisinde yeni yerler alması ve buraları askerlerine bölüştürmesi en sonunda da bütün yurdunu 40 gün 40 gece süren bir eğlenceden sonra çocuklarına pay etmesidir

5. Türklerin çok sayıda doğal destana sahip olmaları ile Türk tarihi arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Türkler göçebe bir toplumdur. Bundan ötürü de sözlü kültür gelişmiştir. Yazı hayatı geç döneme geldiğinden Türkler her türlü kültürel ve milli geleneklerini söz aracılığı ile sonraki nesillere aktarabilmişlerdir. Bundan ötürü de Türk tarihini bilmenin bir yolu da Türklere ait sözlü kültürel ürünlerin iyi öğrenilmesidir

6. a. Metindeki mitolojik unsurlar nelerdir? Bu unsurların destanın ortaya çıktığı dönemin inanç dünyası, kültür ve sanatıyla ilişkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Metinde Türklere ait olan mitolojik unsurlar sıklıkla göze çarpmaktadır. En önemlisi kurttur. Kurt Türklere yol gösteren onları güçlendiren besleyen bir kahramandır. Bunun yanında ağaç ve su kültünden de sıklıkla yararlanıldığı görülmektedir.

b. Oğuz Kağan’ın tutum ve davranışlarından yola çıkarak kişilik özelliklerini söyleyiniz.

  • Cevap:  Herkes onun sözünü dinlediğine göre lider karakterlidir. Bunun yanında adil ve güçlüdür. Birçok savaşta düşmanlarını mağlup etmeyi başarmıştır. Topraklarını adil bir şekilde pay edebilmiştir

7. Metinde anlatılan olayların günümüzde yaşanması mümkün müdür? Niçin?

  • Cevap: Hayır pek mümkün değildir. Çünkü bir kurt konuşamaz, bir ışığın içinden bir kadın çıkamaz. Ama savaşlar ve göçlerin olması gibi konular gerçek yaşamda karşımıza çıkabilir.
....

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS