ads

   2024-2025 9. Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları Türkiye Geneli Örnek 2024, YAZILI SORULARI,9. Sınıf Türkiye Geneli Edebiyat 2.Dönem 1.Yazılı Soruları,9. SINIF EDEBİYAT YAZILILARI,9. Sınıf Türkiye Geneli Edebiyat 2.Dönem 1.Yazılı Soruları Çalışma Kağıdı, AÇIK UÇLU, KISA CEVAPLI SORULAR, 



  

derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 9. Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları Açık Uçlu, Kısa Cevaplı Sorular üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



9. Sınıf 2.Dönem 1.Yazılı Soruları Açık Uçlu, Kısa Cevaplı Sorular

A.2.4. Metindeki çatışmaları belirler.

A.2.13. Metni yorumlar.

(…)Herkes ne kadar uğraştıysa da kralı iyileştirmenin yolunu bir türlü bulamamışlar. Bir gün saraya yaşlı bilge gelmiş. Söylediğine göre kralı iyileştirmenin yolunu biliyormuş. Bilge, “Kralı iyileştirmek için hiçbir derdi olmayan, çok ama çok mutlu bir adam bulmanız ve bu adamın gömleğini krala giydirmeniz lazım,” demiş. Kralın adamları, gece gündüz demeden tüm ülkeyi gezip, bilge adamın söylediği gibi bir adam bulmaya çalışmışlar. Ama hiçbir derdi olmayan, çok ama çok mutlu bir adam bulmak hiç de kolay değilmiş. Kimisi çok zenginmiş ama bir o kadar hastaymış. Kimisi hem zengin hem sağlıklıymış ama onların da mutlu bir ailesi yokmuş. Kimisi çok fakirmiş ve zengin olamadığı için mutsuzmuş. Durum böyle olunca da kralın adamları bir türlü aradıkları kişiyi bulamamış. Tam umutlarını yitirip saraya geri dönmeye karar verdikleri anda bir evin açık camından gelen konuşmaları duymuşlar. Adamın biri, “Çok şükür bugün de doyduk. Kimseye muhtaç kalmadık. Hepimiz oldukça sağlıklıyız. Bir insan daha ne isteyebilir ki?” diyormuş. Kralın adamları hemen bu adamın kapısını çalmış. Durumu güzelce anlatıp, adamdan gömleklerinden birini istemişler. Mutlu adam hiçbir şey diyememiş, sadece başını öne eğmiş. Kralın adamları etrafa şöyle bir baktıklarında, bu adamın giyecek tek bir gömleği bile olmadığını fark etmişler. Bunun üzerine, krallarını iyileştiremeyeceklerini anlayınca mecburen yola koyulmuşlar. Ama evden ayrılmadan önce de bu fakir ama mutlu adama bir kese dolusu altın vermişler. Saraya döndüklerinde çok şaşırmışlar çünkü kral bir anda iyileşivermiş. Bilge adam ise hiç şaşırmamış ve şöyle demiş: İşte sizin yaptığınız bu iyilik karşısında kralımız iyileşti.” (…)

1.       Yukarıdaki parçanın özelliklerini dikkate alarak hangi metin türünden alındığını bulunuz ve metindeki çatışma unsurlarını belirleyip metine olan katkısını açıklayınız.

 


 


   A.2.10. Metnin üslup özelliklerini belirler. 

2.       Yukarıdaki parçanın dil ve anlatım özelliklerini dikkate alarak parçanın alındığı metin türünün 5 özelliğini yazınız.

 

·           

 

B.1. Farklı türlerde metinler yazar.

B.5. Metin türüne özgü yapı özelliklerine uygun yazar.

B.6. Metin türüne özgü dil ve anlatım özelliklerine uygun yazar.

3.       Fabl metin türünün yapı, dil ve anlatım özelliklerini dikkate alarak kısa bir fabl kesiti yazınız.

 

 

 

 

 

 

A.2.6. Metindeki şahıs kadrosunun özelliklerini belirler.

A.2.9. Metindeki anlatım biçimleri ve tekniklerinin işlevlerini belirler.


Roman kahramanı on beş yaşında bir gençtir. Yedi yaşından beri bacaklarından biri sancılanmaktadır. İyileşmek için gitmediği doktor, hastane kalmamıştır. 9. Hariciye Koğuşu’nda hastaya “kemik veremi” teşhisi konulur. Doktorlar hastaya heyecansız, sakin bir hayat sürdürür, iyi beslenirse bu hastalığı yenebileceğini söylerler. Yoksa sancıyan bacağı kesilecektir. Roman kahramanı yoksul anasıyla birlikte oturmaktadır. Doktorların söylediği gibi yaşayabilmesi için bol paraya ihtiyaç vardır. Ne yapacağını bilemez. Durumu akrabaları olan bir paşaya açarlar. Paşa, çocuğa acır, onu Erenköy’deki köşküne alır. Roman kahramanı, Paşa’nın genç ve güzel kızı Nüzhet’e aşık olur. Nüzhet de onu sever. Ancak aile, kızlarını zengin bir doktor olan Ragıp Bey’le evlendirmeye karar verir. Bu durum, hasta gencin daha büyük acılar, sıkıntılar çekmesine neden olur. Bacağı iyice kötüleşir; evden kaçar, hastaneye yatar. Doktorlar olağanüstü çaba harcayarak başarılı bir ameliyatla onu iyileştirirler. Roman kahramanımız hastaneden sapasağlam çıkar, ancak bir gün sonra acı gerçeği öğrenir: Sevdiği kız Nüzhet, Ragıp Bey’le evlendirilmiştir …

                                                                                            Dokuzuncu Hariciye Koğuşu- Peyami SAFA

4.        Yukarıda özeti verilen romanın yapı unsurlarını ve kullanılan anlatım tekniklerini belirleyiniz.

 

Yer:

Zaman:

Şahıs Kadrosu:

Olay:

Anlatım teknikleri:

5.       Romanın türünün hikâyeden ayrılan yönleri nelerdir?

 

·           

 


A.2.1. Metinde geçen kelime ve kelime gruplarının anlamlarını tespit eder.

Bu eser, sadece harika bir deniz macerası değil, aynı zamanda insanlık tarihinin uzun bir döneminin belgeselidir. Yazar Herman Melville, insanın doğayla mücadelesini ve yaşam alanlarını nasıl tahrip ettiğini anlatarak insanlık tarihinin önemli bir dersini verir. Ayrıca denizler hakkında döneminin bütün bilgilerini ve denizcilerin yaşam tarzlarını, düşünce yapılarını ve okyanuslardaki sosyal düzeni okura sunarak doğa bilimcisi ve gazeteci gibi bir rol üstlenir. Tüm bunları yaparken insan ruhunun derinliklerine de inerek karakterlerin kişilikleri ve davranışları üzerine kapsamlı bir inceleme yapar. Moby Dick romanı, insanın doğaya karşı takındığı tutumu ve insanın kendi doğasını konu alır.

 

6.       Bu metinde geçen aşağıdaki sözcüklerin anlamını tahmin edip karşılarına yazınız.

 Derinlik:…………………………………………………………………………………………………………………    

Kapsamlı…………………………………………………………………………………………………………………      Tutum:……………………………………………………………………………………………………………………

 

 A.2.16. Metinlerden hareketle dil bilgisi çalışmaları yapar.

 Karşısındakilerin hiçbirini sevmiyor, onların da kendisini sevmediklerini biliyordu. Gene de her akşam beraberce otururlar orada bulunmayanları çekiştirirlerdi. Çekiştirilen kimse pasajın kapısında görünürse eğer çekiştirme hemen onun da katılmasıyla bir başkasına yöneltilirdi. Oradakilerin hepsi iyi, hepsi değerli, hepsi dosttu. Değersiz, kötü olanlar işlerine dalıp da o akşam pasaja gelmeyenlerdi.

 

7.       Yukarıdaki parçada kullanılan sözcük halindeki zamirleri bulunuz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS