ads

REHBERLİK,
DERSLERE ÇALIŞAMIYORUM NE YAPMALIYIM, DERSLERE ÇALIŞAMIYORUM, DERSLERE ÇALIŞAMIYORUM  NASIL ÇALIŞMALIYIM, REHBERLİK, 

DERSLERE ÇALIŞAMIYORUM NE YAPMALIYIM ?

İnternetin en güncel ve özgün Türk Dili ve Edebiyatı kaynak sitesi  10edebiyat.net in çok değerli takipçileri. Bu yazımızda konu olarak hepinizin az ya da çok başına gelen bir durumu ele alacağız. Özellikle sancılı dönemler geçiren öğrencilerin başına sık sık gelen bu durum : derse çalışma isteğinin az olması. İnternet üzerindeki aramaların sonuçlarına göre en önemli sorulardan biri de bu ‘derslere çalışmak istemiyorum ne yapmalıyım ?’  biz 10edebiyat.net rehberlik servisi olarak sizler için bu konuyu güzel bir şekilde ele alıp sizler için uygun bir dille kaleme alacağız. Eğer sizin de aklınıza takılan bir konu,soru var ise bizimle iletişime geçin. Alt bölüme yorum yapabilir veya mail adresimize yazabilirsiniz.

Bu konuda da diğer yazılarımızda olduğu gibi maddeleme yöntemi ile yardımcı olacağız. Sizlerden gelen naçizane fikir ve yorumlarda da maddeleme sisteminin çok uygun olduğunu kanıksamış durumdayız. Bu yüzden de yine bu konuyu madde madde ele alarak anlatacağız.

Öncelikle neden ders çalışamıyorum ? sorusuna cevap verelim.

Ders çalışmamanın veya çalışamamanın nedenleri
*başarısızlıkla sonuçlanan sınavlar
*okulu-sınıfı-öğretmeni sevmeme
*okuduğu bölüm ve dersleri sevmeme
*evde çalışma ortamının olmayışı
*çalışmasını engelleyecek ailevi-sosyal-ekonomik sorunlar
*psikolojik bunalım 10edebiyat.net
*ergenlik döneminin verdiği enerji, isteksizlik, isyan, kural tanımamazlık
 *hazır bulunuşluk seviyesinin düşük oluşu
*aile içinde ölüm, hastalık, sakatlık, kavga vs.

Peki ders çalışamıyorum ne yapmalıyım, bu duruma çözüm önerileri nelerdir ?
*öncelikle ilk yapılması gereken ders çalışmanıza engel olan sorunların tespit edilmesi olacaktır. Bu sorunları tespit edin ve mümkünse bir kâğıda küçük sorunlardan büyük sorunlara doğru sıralayarak yazınız.
*sorunları sıraladıktan sonra en küçük olandan başlayarak sorunlar için bir bir çözüm yazınız.
*sorunlara yazdığınız çözümleri de en halledilebilir olandan zor olana doğru sıralayınız.
*Sorunları hallettikten sonra uygun bir ders çalışma ortamı hazırlayınız.
*Haftalık olarak derslere uygun şekilde bir ders programı hazırlayınız. Burada mümkünse okul rehber öğretmeninden ve sınıf rehber öğretmeninden yardım alınız.
*her ders için öğretmenlerinizin görüşlerine başvurarak uygun ders kaynakları alınız.
*ÇOK ÖNEMLİ dinlenmeden kendinize zaman ayırmadan gereken fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarınızı gidermeden ders çalışmaya başlamayın. Çünkü bu çalışırken sürekli olarak sizin zihninizi meşgul edecek ve konuyu anlamanızı yavaşlatacaktır. Örneğin karnınız açsa muhakkak doyurun. Ya da arkadaşınızla veya ailenizle tartıştınız kesinlikle konuyu halledin. Vs.
*uygun bir ders çalışma ortamı ayarlayınız. 10edebiyat.net
*Bir masa başında oturarak çalışmaya gayret edin.
*Çalışmaya fiziki olarak hazır olun. Yatarak yayvan veya bitkin bir fizikle ders çalışmak mümkün değildir. Çalışsanız da çok kısa sürecektir.
*masa başına oturduğunuzda bu derse niçin çalışmam gerek sorusunu kendinize sorun ve ciddi-sesli şekilde kendinize cevap veriniz.
*Amacınıza ulaşmak için (teşekkür-takdir-okul başarısı-ygs veya lys başarısı,memurluk ataması vs…) çalışmanızın şart olduğunu kendinize kabul ettirin.
*çalışmadan emek vermeden yeterince başarılı olamayacağınızı ve isteğinize ulaşamayacağınızı bilin ve ona göre hareket edin.

Son söz olarak şu sözlerle konumuzu kapatalım . ‘Hiçbir başarı tesadüf değildir.’  Mevlana der ki : ‘insan ancak çalıştığını kazanır.’ Biz 10edebiyat.net ailesi olarak da umarız ki ders çalışmaya can atan ve ders çalışmadan edemeyen birer birey olursunuz. İyi çalışmalar. www.onedebiyat.net




Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS