ads

PARAGRAF ÇÖZEMİYORUM NE YAPMALIYIM ?
PARAGRAF ÇÖZEMİYORUM NE YAPMALIYIM, PARAGRAF SORULARINI ÇÖZEMİYORUM, paragraf sorularında çok yanlış yapıyorum, REHBERLİK,

Değerli onedebiyat.net ' in takipçileri.... Bugün rehberlik servisi olarak sınava hazırlanan arkadaşlarımız için bir yazı yazdık.. Öğrencilik hayatımız boyunca sürekli sınanmakta ve değişik isimlerdeki sınavlara girmekteyiz.. Bugünkü adları ile TYT-YKS-LGS-YGS, LYS, KPSS TEOG sınavları... Bu sınavlarda öğrencilerin büyük bir çoğunluğu özellikle Türkçe testindeki paragraf sorularında zorlandıklarını ifade etmişlerdir.


Bu durumun birçok sebebi var önce sebepleri sıralayalım.
En büyük sebebi maalesef sorulara nasıl yaklaşacağını bilmemekten geçiyor.

İşte en çok kullanılan ifadeler:
*paragraf okurken çok sıkılıyorum
*paragraflar çok uzun gözüm korkuyor
*paragraf çözerken uykum geliyor
*paragraftan bir iki çözüp sonra en sevdiğim konulara geçiyor ve paragraf çözmüyorum
*paragraf soruları çok fazla dil bilgisi çok az
*paragraf okurken sonuna geldiğimde paragrafın başını unutuyorum
*Paragraf sorularını yanlış yapacağım diye korkuyorum
*Denemelerde-sınavlarda ilk sorular paragraf olunca denemem berbat geçecek gibi hissediyorum

PEKİ ÇÖZÜM NEDİR ?

1-) Paragraf Sorularını Kolay Çözmenin Yolları,
  • a -) Sorunun kalıbını incele: paragraftan önce soru kökünü oku
  • b-) Şıkları Gözden Geçir:Soru kalıbını inceledikten sonra hızlıca şıklara göz gezdirirseniz paragrafta aradığınız şeyi çok daha rahat bulabilirsiniz. Bu durum beynin daha odaklı ve yönlendirilmiş çalışmasını sağlayacaktır.. Böylece hızlıca istenilenleri görebileceksiniz.
  • c-) Paragrafı Oku:  Hem soru kalıbını dikkatlice okuduk hemde şıklara göz gezdirerek paragrafta nelere dikkat edeceğimizi az çok anladık. Bundan sonrası dikkatli bir şekilde paragrafı okumaktan geçiyor. Okuma sırasında önemli olan ve farklı düşünceleri dile getiren temel düşünceyi ifade eden ipucu KELİMELERİN altını çizin. Ardından ise yine tekrardan şıklara dönerek doğru cevabı bulmak geriye kalıyor. Fakat zaten şıklara daha öncesinde göz gezdirdiğiniz için büyük ihtimal ile paragrafı okurken zaten cevabı tahmin edeceksinizdir.


2-) Paragraf Sorularının Kuralları Yoktur

Bu yüzden en kolay sorulardır. Bilgi ve ezber istemeden soruları kolayca çözebilirsiniz.

3-) Paragraf Sorularında Uzun Veya Kısa FARK ETMEZ !

Paragraf kısa olunca kolay uzun olunca zormuş hissi oluşuyor genelde. Aksine uzun paragraflar istenilenleri daha net ifade edeceği için daha kolaydır. Önyargılı yaklaşmadan şu düşünceyle :  " paragraf uzun ise kolaydır." diyerek hareket et ve öz güvenle oku.

4-) Altını Çiz(me)yin


Paragraf sorularını çözerken soru kalıbını dikkatlice okuduktan sonra şıkları da gözden geçirdiyseniz paragrafta gördüğünüz
her şeyin altını sakın çizmeyin. Bu hem karmaşık bir görüntü hemde dikkat dağınıklığı olacaktır. Bu yüzden sadece alakalı olabileceğini düşündüğünüz yerlerin altını çizin. kelime kelime çizmek yani ipicu kelimelerin altını çizmen en iyisidir.

Paragraf Soruları İçin Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
Paragraf sorularını çözmede en büyük rakibiniz tahmin edeceğiniz üzere zaman. Bu yüzden birçok öğrenci hem hızlı okuyabilmek hemde anlayabilmek istiyor. Bunun için yıllardır tavsiye edilen ki hala tavsiye edilir bol bol kitap okumaktır. Fakat bundan daha etkili bir yöntem isterseniz özellikle TYT-LYS-YGS-ÖSS- KPSS hazırlığında ki öğrenciler için çok soru çözmek. Bunun en büyük sebebi ise paragraf soruları genellikle anlaması zor ve genel itibari ile halk arasında çok kullanılmayan kelimelerden oluşması. Fakat siz bol bol soru çözerseniz hem anlaması güç paragraf sorularını daha rahat anlayabilir hale gelip hemde kelime haznenizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca bol bol soru çözdüğünüz zaman çok daha farklı paragraf soru köklerini görmüş olacaksınız. Bu yüzden mümkün olduğunca günlük olarak paragraf sorusu çözmeyi ihmal etmeyin.

Ayrıca bu dediklerimiz ile kitap okumayı da sakın bırakmayın çünkü kitap okumak sadece paragraf soruları ile alakalı değil hayatın her anlamında size birçok şey katacaktır.



Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS