11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 190,191,192

....sponsorlu bağlantı....... ...sponsorlu bağlantı......
....sponsorlu bağlantı..... ...sponsorlu bağlantı......
11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 190,191,192


11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa,11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları, KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 



onedebiyat.net  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 190,191,192  üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

onedebiyat= on numara edebiyat

destek olmak için lütfen paylaşınız

.
Sayfa 190 Cevabı 


1. Metinde geçen “debriyaj”, “müessese”, “forvet” gibi kelimelerin anlamını metnin bağlamından bulmaya çalışınız. Anlamını bulamadığınız kelime ve kelime gruplarını sözlüklerden araştırınız. 
Cevap:  debriyaj:otomobilde motor ile vites kutusunu birbirine bağlayıp ayıran, motordan gelen devinimi sarsıntısız olarak öteki aktarma parçalarına ileten düzen. Müessese: kurulma eylemi, yolu ya da tarihi. forvet: görevi karşı takım alanına doğru top sürmek, bu eylemle sayı yapmaya çalışmak olan, ön sıradaki oyuncu. 



2. Okuduğunuz metinden geriye dönüş tekniğine örnek bulunuz. Yazarın bu tekniği tercih etmesinin nedenleri hakkında bilgi veriniz. 
Cevap: “Biz de az dayak yemedik ustamızdan.” “Otobüste, evle okul arasında geçen zamanın bana nasıl bir yük olduğunu bilemezsin. Böyle zamanları, yaşanmamış zaman haline getirmemek için olmadık oyunlar icat ederim” Okura geçmişle ilgili bilgi vermek ve romanın içine daha iyi girmesini sağlamak için. 


3. Okuduğunuz metinde iç çözümleme anlatım tekniğinden yararlanılan bir bölüm gösteriniz. Bu tekniğin anlatıma sağladığı yarar hakkında bilgi veriniz. 
Cevap:”Turgut, önündeki direksiyona, belli etmek istemediği bir çekingenlikle bakıyordu.“ Bu bölümde anlatıcı yazar roman kahramanının içinden geçen duyguları aktarmakta ve iç çözümleme tekniğini uygulamaktadır. 



Sayfa 191 Cevabı

 4. Metindeki roman kişisi Turgut, tip midir yoksa karakter midir? Nedenleriyle açıklayınız. 
Cevap: Karakterdir. Çünkü roman ilerledikçe dinamik yani değişkenlik göstermektedir. Arkadaşı Selim öldükten sonra kendi iç hesaplaşmasını yapmış ve farklı bir insan olmaya doğru gitmiştir.  


5. Okuduğunuz metnin mekânıyla ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

 a. Metindeki mekânlar nerelerdir? 
Cevap: Mekanlar genellikle dış mekanlardır. Araba, otobüs ve şehrin yolları dışı gibi yerler tercih edilmiştir.  

b. Olayların geçtiği mekânlar hangi özellikleri ile ve nasıl anlatılmıştır? 
Cevap: Talim Alanı: “Talim alanı, ağaçsız bir tepenin altında, beceriksizce tesviye edilmiş bir yolla çevrelenmiş toprak bir arsaydı.“ Duraklar: Otobüs oyunu oynadığı ve saydığı 12-13 durağın olduğu yer ve yoldur. 

 c. Turgut’un ruh hâliyle mekânlar arasında nasıl bir ilişki söz konusudur? Açıklayınız. 
Cevap: Mekanlar onun kaçış yerleridir. Mesela sıkıldığında oyunlar oynadığı ya da şehrin kalabalığından kendine sığındığı bakir yerlerdir.  


6. Metindeki çatışmaları tespit ediniz. 
Cevap: Araç kullanmayı öğretme Duraklardaki otobüs oyunu sırasında yaşananlar Toplumun aydın kesimi anlamaması 


 7. Tutunamayanlar metnindeki şahısların olay akışını etkileyen fiziksel ve psikolojik özellikleri nelerdir? 
Cevap: Turgut Özben’in kendi içine kapanık olması, kendi benliğinde bir yolculuğa çıkması ve de psikolojik olarak kendini toplumdan ayrı tutması romanda anlatılan çatışmaların da bel kemiğini oluşturmaktadır. 


8. Okuduğunuz metinde Turgut’un kendine “Özben” soyadını vermesinin Turgut’un yaşamıyla bir ilişkisi var mıdır? Açıklayınız. 
Cevap: Evet vardır. En yakın arkadaşı Selim’in ölümünden sonra kendi benliğine dönmesi arayışlarda olmasından dolayı Özben soyadını almasıyla bağlantılanmıştır. 


9. Çevrenizde araba sürmeyi öğrenen kişilerin ruh hâliyle Turgut’un ruh hâlini karşılaştırınız. 
Cevap: Benzer özelliklere sahiptirler. Çok zor olduğunu düşünürler. Sonrasında kullanmaya başlarken çok stresli olurlar. Ama ardından yavaş yavaş alışırlar. Bundan dolayı benzerlik vardır diyebiliriz.  


10. Aşağıdaki kutucuğa okuduğunuz metnin yazarına, içeriğine ve yazarın anlatım tarzına yönelik kısa bir yorum yazısı yazınız. 
Cevap: Metnin yazarı geniş bir hayal gücüne sahiptir. Başarılı bir kurgu sonucu etkili bir dille okuru etkileyen ve mizahı yüksek bir roman ortaya koymuştur. 

11. Okuduğunuz metne ve metnin yazarına yönelik aşağıda verilen eleştiriyi okuyunuz. Bu eleştiriyi kendi yorumunuzla karşılaştırınız. 
Cevap: Bence kendi yorumumla örtüşür. Çünkü eserdeki anlatıştan çok ironi ve tespitler önemlidir. Oğuz Atay için önemli olan da bu eleştirileri romanı aracılığıyla ortaya koymaktır..



Sayfa 192 Cevabı

1- “Yer demir gök bakır” deyiminin anlamını araştırınız. Anadolu insanının içinde bulunduğu durumu “demir” ve “bakır” kelimeleriyle dile getirmelerini yorumlayınız.

Cevap: Yer demir gök bakır: bütün yardım kapılarının kapalı oluşunu, çaresizliği, umutsuzluğu, olanaksızlığı anlatır.Kapıların o dönem demir ve bakır gibi çok sert ve sağlam malzemeden yapılması ve açılmasının zor olmasından dolayı olabilir. 


2-Yaşar Kemal’in “Benim bir ayağım Anadolu’da, bir ayağım dünyadadır.” sözünden anladıklarınızı açıklayınız. 

Cevap: Hem yerel hem de evrensel oluşundan kaynaklanıyor olabilir. Çünkü o konularını kahramanlarını Anadolu’dan alırken insanlık adına anlattıklarıyla bütün Dünyaya seslenir. 
.

11.sınıf edebiyat kitabı cevapları ekoyay yayınları
11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları

...sponsorlu bağlantı...... ...sponsorlu bağlantı......

PAYLAŞ

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 190,191,192"

Back To Top