11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 198,199,200

....sponsorlu bağlantı....... ...sponsorlu bağlantı......
....sponsorlu bağlantı..... ...sponsorlu bağlantı......
11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 198,199,200


11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa,11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları, KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 



onedebiyat.net  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 198,199,200  üzerine bir paylaşım yapacağız. 


Siz de eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar..

onedebiyat= on numara edebiyat

destek olmak için lütfen paylaşınız

.
Sayfa 198 Cevabı 


1. Okuduğunuz roman metninden alınan aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını cümlenin bağlamından bulmaya çalışınız, sözlüklerden kontrol ediniz. 
Cevap: a. ““Muhtar Sefer de her seferinde onun düşlerini hayra yordu.
 Cevap: Güzel bir sebebe bağlamak. b. “Alacağı olsun, elbette bizim de kendimize göre tedbirimiz olacaktır. 
Cevap: bir şeyi sağlayacak ya da önleyecek yol. “Bu yıl, bizim köy cümle köylere kötü bir örnek oldu.”
 Cevap:  Bütün herkes, tüm köy anlamında kullanılmıştır. 



2. Okuduğunuz metnin temasını ve konusunu bulunuz. 
Cevap: Tema korkudur konu ise köylülerin girdikleri borç batağından dolayı korku dolu günler geçirmeleri ve yaşamlarının zehir olmasıdır. 


3. Roman metninin örtük iletisi nedir? Bu iletiye katılıyor musunuz? Açıklayınız. 
Cevap: Korkunun ecele faydası olmadığı insanın kendi korkularını büyüten bir canlı olmasıdır. 


4. Köylülerin kaderleriyle mücadelesi, zorlu çalışma şartları ve maddi sorunları roman metninde hangi çatışmalarla dile getirilmiştir? Açıklayınız.
 Cevap: Köylü-zengin ağa çatışması, yoksulluk ve bu yoksulluktan geçinen insanların varlığı gibi çatışmalar vardır. 


5. Boş inançların ve bunları sorgusuz sualsiz kabullenen insanların trajedilerinin ve komik yönlerinin bir arada verildiği bölümlere örnekler veriniz. 
Cevap: Özellikle Taşbaş ile ilgili onun ermiş olduğuna inanılan kısımlar: “Zamanla köylü, Taşbaş’a ermişlik payesi yüklemeye başlar. Taşbaş’la ilgili ermişlik hikâyeleri dilden dile yayılır” 


6. Roman metninde kişilerin tavırları, jest ve mimikleri nasıl anlatılmaktadır? Açıklayınız. 
Cevap: Genellikle köylülere has ve mimiklerin yoğunlukta olduğu tavırlarla karşılaşırız. Mesela Meryemce Ana’nın oğlu Ali ile konuşmadan isteklerini ilettiği kısımları sayabiliriz. 


7. Aşağıdaki tabloda bazı kişilik özellikleri verilmiştir. Tabloda belirtilen karakterlerle verilen kişilik özelliklerini eşleştiriniz. Belirlediğiniz kişilik özellikleri roman metninde etkili mi verilmiştir? Açıklayınız


Sayfa 199 Cevabı 

8. Okuduğunuz roman metninin anlatım özellikleriyle ilgili aşağıdaki değerlendirmelerden doğru olanları işaretleyiniz ve örnekleyiniz. 
Tespitlerinizi romancının yönelimiyle karşılaştırınız. 
Deyimler sıklıkla kullanılmıştır. (X) 
Düşsel bir anlatım söz konusudur. (X) 
İkilemeler fazlaca kullanılmıştır. (X) 
Atasözlerinden yararlanılmıştır. (X) 
Realist roman özelliği göstermektedir. (X) 
Karakterler şive ve ağız özellikleriyle konuşturulmuştur. (X) Diyaloglarda kişiler kendilerine özgü bir dille konuşturulmuştur. () İç monologlarla kahramanların psikolojisi okuyucuya aktarılmıştır. (X) 
Ağıt, destan, dua, beddua gibi halk edebiyatı ögelerinden yararlanılmıştır. (X) 


9. Meryemce’nin doğadaki varlıklarla konuşmasını halk kültürümüz açısından değerlendiriniz. 
Cevap: Halkımız içine kapanıktır. Bazen kimseye söylemediği sırrını duygularını bir başkasının duymaması için kendisine yakın gelen bir başka nesneye eşyaya veya canlıya anlatır. Mesela derdini suya söyleyip su gibi akıp gitmesi anlayışı da bundan ortaya çıkmıştır. 

10. Tabiat ile insanın iç içe olmasının kişilerin yaşamlarına etkileri nelerdir? Açıklayınız. 

Cevap: İnsanlar doğadan ayrı düşünülemez. İnsanın kendi doğasına yabancılaşmaması için doğa ile iç içe yaşaması ve ruhunu doğanın güzellikleri ile doldurması gerekmektedir. Yoksa beton yığınları içinde yok olup gidecektir. 


11. Yer Demir Gök Bakır romanını mekân ve zamana ait unsurlar açısından inceleyip bu unsurların nasıl verildiğini aşağıda belirtilen yerlere yazınız. 

Cevap: Mekan köydür, köyün dışındaki mağaradır. Doğa olduğu gibi okurlara sunulur. Zaman ise bilinmeyen bir zamandır. Tıpkı Adil belası’nın geleceği zamanın belli olmaması gibi .....



Sayfa 200 Cevabı 

12. Başlarına gelecek felaketi korku içinde bekleyen köylüler, çaresiz kalınca tutunacak bir dal olarak ne yapmışlardır? Kendinizi metinlerdeki koşulların içinde düşünerek cevap veriniz. 

Cevap: Gidip bütün eşyalarını gömerek saklamayı akıl etmişlerdir. Meryemce Ana bile suskunluğunu bozup oğlundan gümüş yüzüğünü saklamasını isteyecek kadar korkmaktadır. 


13. Yazar, doğup büyüdüğü Çukurova-Toroslar bölgesinde geçen olayları eserinde anlatmıştır. Romanda anlatılanların yazarın yaşamıyla bir ilgisi olabilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz. 

Cevap:Bence olabilir. Çukurova’daki ağaların, köylüler üzerindeki baskıları, onları istedikleri gibi sömürmeleri köylülerin batıl inançları bu inançları doğrultusunda başlarına gelenler bu romanda işlenmiştir.  

14. Aşağıdaki eleştiri yazısını okuyunuz. Roman kişilerinin anormal davranışlarını gerçekçilik açısından değerlendirerek düşüncelerinizi aşağıda belirtilen yere yazınız.

 Cevap: Çünkü roman insanı anlatır insanı insana kelimelerle yorumlatır, sorgulatır. Bundan dolayı da Yaşar Kemal, romanlarında okuru etkileyecek ifadeleri kahramanları yaratma ustasıdır. Bu yüzden de çok başarılı bir romancıdır. .....
.

11.sınıf edebiyat kitabı cevapları ekoyay yayınları
11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları

...sponsorlu bağlantı...... ...sponsorlu bağlantı......

PAYLAŞ

Facebook Twitter Google+
0 Komentar untuk "11.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 198,199,200"

Back To Top