ads

  10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023


10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Düşler Yayıncılık 2022 2023, 10.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları, KİTAP CEVAPLARI, EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI,



onedebiyat.net'in değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

Derskonum.com olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..



Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023 üzerine bir paylaşım yazacağız. 


KİTABIN PDF si İÇİN TIKLAA

CEVAPLAR AŞAĞIDA


Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

destek olmak için lütfen  LİNK paylaşınız



10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Düşler Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları 2022 2023

.
.

..
7. Olaylar hangi temel çatışma üzerine kurulmuştur? Bu çatışmadan hareketle metnin tema ve konusunu belirleyerek aşağıya yazınız.
  • Cevap: Olaylar Deli Dumrul- Azrail arasında güç çatışması üzerinde durulmuştur. Metnin teması canının yerine can bulmak, pişmanlık çekmek ve fedakarlıktır. Bu temadan hareketle konu olarak kimsenin Allah’tan daha güçlü olmadığını ve yine Allah’ın affediciliğini dualarla güç bulunabileceğini göstermektedir.

8. “Yaylak”, “at”, “koç”, “deve” gibi kelimelerin metinde yer almasından yola çıkarak metnin oluşturulduğu dönemin gerçekliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Bu kavramlar Türk toplumunun konar-göçer bir yapıyla beraber yaşantılarından örnekler vermektedir. Örneğin o dönem yayla ve obalarda kalındığını, at yani “Türk’ün Kanadı” (Kaşgarlı Mahmut’a göre) önemli bir kavramdır. Bunu Türk tarihinden de görebiliriz. Bu gibi kavramların metinde geçmesi o dönemin yaşayış, kültür ve gelenekleri hakkında bilgi sahibi olmamıza da vesile olabilmektedir.

9. Metinden yansıyan toplumsal ve kültürel değerler nelerdir? Bu değerlerin içinde yaşadığınız toplumdaki yeri nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Oğuzların İslamiyet’in etkisiyle birlikte  bu dine ait Allah, melekler, ahiret inancının topluma yansıdığını görmekteyiz. Aynı zamanda toplum yaşayışına bağlı olarak iç içe yaşamanın etkisi olarak maneviyata verilen değeri görmekteyiz. Bu anlamda bu değerlerin tamamı artarak günümüzde de görülmekte ve son derece büyük bir önem verilmektedir. Özellikle de toplumun tamamına yakının Müslüman olduğu toplumda İslam kültürü ve onun etkileri ön plandadır.

10. Okuduğunu hikâyenin aşağıdaki özellikleri sağlayıp sağlamadığını değerlendiriniz.

• Olağanüstülüklere yer verilmiştir.👌
• Mensur-manzum yazılmıştır.👌
• Ağır ve imgeli bir dil kullanılmıştır.
• Dede Korkut olayın başkahramanlarındandır.
• Diğer boylarla mücadele söz konusudur.
• Dönemin dil ve kültür özelliklerini yansıtmaktadır.👌
• Dinî ögelere yer verilmiştir.👌
• Zaman ve mekân bellidir.👌
• İslamiyet öncesi inanç unsurları vardır.👌

....

Post a Comment

Daha yeni Daha eski

Subscribe Us

INNER POST ADS